'Ekspertska debata': Traže RTV taksu uz račun za struju

Fena
'Ekspertska debata': Traže RTV taksu uz račun za struju
/ Anadolija
Parlamentu Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim institucijama u toku naredne sedmice bit će upućen zahtjev za kratkoročnim rješenjem finansiranja BHRT-a.

To rješenje je naplata RTV takse putem računa za struju, kako bi se spriječilo prekidanje emitovanja programa javnog emitera.

Ovaj zahtjev su dogovorili i podržali učesnici današnje ekspertske debate o budućnosti RTV servisa održane na Jahorini u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari.

Tokom debate istaknuti su ključni problemi u finansiranju javnog servisa, uredničkih politika, uticaja vlasti na javni servis, ali i mogući prijedlozi za njihovo rješavanje.

Učesnici, parlamentarci, predstavnici javnih servisa, udruženja BH novinari i medijski eksperti ukazali su na hitnost rješavanja finansijskih problema javnih emitera kako bi bio osiguran njihov opstanak.

Međutim, naglašeno je da nema trajnog finansijskog rješenja ukoliko se ne izmijeni zakonski okvir javnog servisa i uradi reforma javnog servisa u upravljačkom, uređivačkom i tehničkom smislu.

U fokusu razgovora su bila četiri modela za naplatu RTV takse. Od naplate putem računa za električnu energiju, naplate putem medijskog poreza ili fondova i naplata putem "inkaso" službe.

Boris Bergant, konsultant iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), kazao je da je država obavezna da obezbijedi sigurno finansiranje javnog servisa i da je to naglašeno u četiri međunarodna dokumenta.

"Javni servis nije državni servis. On treba da služi javnosti i javnost treba da je partner javnog servisa. Javni servis nije samo infromativnog karaktera. On je i šira kulturna institucija. Treba da inicira dijalog i promoviše nacionalno stvaralaštvo. Finansiranje javnog servisa treba da bude dugoročno i sigurno", naglasio je Bergant.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije