Dan D: Dokad je rok BHRT-u da plati prijenose Europskog fudbalskog prvenstva

Fena
Dan D: Dokad je rok BHRT-u da plati prijenose Europskog fudbalskog prvenstva
/ Arhiv
Evropska radiodifuzna unija (EBU), najveća mreža javnih medijskih servisa u svijetu, upozorava da bi Bosna i Hercegovina jedina u Evropi mogla ostati bez javnog servisa.

Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da pronađu vjerodostojno i dugoročno rješenje finansiranja Javnog servisa u ovoj zemlji i podrške ovom vidu demokratije, nevela je Evropska radiodifuzna unija u saopćenju, koje prenosi Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT).

EBU je duboko zabrinuta što BHRT, njena članica, planira obustaviti emitiranje programa krajem juna zbog neriješenog problema finansiranja.

Bilo bi to prvi put da je emiter nekog javnog servisa u Evropi prinuđen na ovakav korak uslijed finansijskih teškoća, upozorava EBU.

Dalje je navedeno da je finansijska situacija u BHRT-u iz godine u godinu lošija zbog nedovoljnog priliva novca, što je uzrokovano progresivnim padom naplate RTV takse, slabim sistemom naplate i znatnim zaostacima plaćanja od entitetskih partnerskih emitera, Radio-Televizije Federacije BiH i Radio-Televizije Republike Srpske.

"Nažalost, potrebna reforma sistema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine konstantno se odgađa", upozorava EBU.

Iz EBU-a ističu da su proteklih godina aktivno podržavali bh. članicu u traženju sigurnog izvora finansiranja. Više puta su se sastali s predstavnicima bh. vlasti u potrazi za dugoročnim rješenjem za naplatu RTV takse. EBU je pozvao Evropski parlament i Evropsku komisiju da podrže implementaciju evropskih medijskih standarda u BiH.

EBU je prošle sedmice objavio da BHRT ovoj organizaciji duguje više od šest miliona švicarskih franaka jer Javni RTV servis BiH nije mogao ispuniti finansijske obaveze za prava na prijenos evropskog nogometnog prvenstva.

Bilo je nekoliko neuspješnih pokušaja da se ustanovi otplatni plan duga, navodi Evropska radiodifuzna unija i dodaje da je 31. maj ustanovljen kao rok za pokušaj rješenja tog finansijskog problema.

"U skladu s posljednjim pokušajima pronalaska rješenja, EBU je napravila izuzetak i odlučila produžiti rok do srijede, 8. juna, prije početka Evropskog nogometnog prvenstva", navedeno je u saopćenju.

Direktorica EBU-a Ingrid Deltenre ističe da se u ovoj organizaciji iskreno nadaju "da će Vlada Bosne i Hercegovine prepoznati ozbiljnost situacije i osigurati ne samo početak potrebne reforme naplate RTV takse nego i preduzeti hitne mjere kako bi se BHRT-u omogućio nastavak emitiranja i otplata dugovanja".

Generalna direktorica EBU-a ocijenila je da je snažan javni medijski servis kamen temeljac stabilne demokratije i ključ društvene kohezije. Pokazatelj je slobode države i medijskog pluraliteta, dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije