Efendić o protestima: "Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve"

4
Radiosarajevo.ba
Efendić o protestima: "Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić oglasio se na svom Facebook nalogu u vezi današnjih protesta čiji je cilj odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika od optužnice koju je podiglo Tužilaštvo BiH.

Efendić je podsjetio na odredbe Ustava BiH koje su u ovom slučaju prekršene, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Iako je Dejtonskim ustavom zagarantovano slobodno kretanje roba, kapitala i lica te da nijedan entitet neće provoditi nikakvu kontrolu na granici između entiteta, partner Trojke Milorad Dodik, kojeg su izabrali za partnera prilikom formiranja državne vlasti uprkos svim argumentovanim upozorenjima da to ne čine, danas po prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma isprobava blokadu entitetske granice.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Ova blokada je neustavna i nezakonita, ali je državni organi neće spriječiti jer su i Ministarstvo sigurnosti i državne sigurnosne agencije pod kontrolom Milorada Dodika. Dakle, radi se o praktičnom isprobavanju otcjepljenja jednog entiteta na terenu.

Za to vjerovatno još nisu sazrele međunarodne okolnosti, ali domaće očito jesu, sa Trojkom koja je Dodiku u ruke dala sve, i počela razoružavati kasarne u Federaciji BiH. Do skoro je postojala šansa da njegov entitet doživi finansijski kolaps zbog politika koje je vodio, ali davanjem svih finansija u državi pod kontrolu upravo njemu to se neće desiti.

Nermin Nikšić: Koliko je pametno izaći na proteste na kojima se borite za prava političara?

Nermin Nikšić: Koliko je pametno izaći na proteste na kojima se borite za prava političara?

Ali neće svanuti prije zore, ni Dodiku, a ni Državi. Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve.

PRILOG

Ustav Bosne i Hercegovine, Član 1, stav 4:

Kretanje roba, usluga, kapitala i lica
Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta", naveo je Semir Efendić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije