Efendić i Subašić: Krajišnik iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod

Anadolija
Efendić i Subašić: Krajišnik iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod
Screenshot / Fazila Efendić i Munira Subašić

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice, smatra da je ratni zločinac Momčilo Krajišnik, koji je jutros preminuo od posljedica infekcije novim koronavirusom, iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod.

U Univerzitetsko kliničkom centru RS u Banjoj Luci, od posljedica infekcije novim koronavirusom, jutros je preminuo ratni zločinac Krajišnik.

"To što je umro, kao jedinka, nije ni radost ni žalost, a iza sebe je ostavio ono što nije dobro za ljudski rod - mržnju, netrpeljivost... Da to umre, pa da se radujemo. Krajišnik je među prvim koji su se vodili idejom Miloševića (Slobodana Miloševića, op.a.) da nestanu muslimani na ovim prostorima, da proširi Srbiju", kazala je Efendić.

Nažalost, istakla je, "Krajišnik je iza sebe ostavio podmladak koji i dalje truje narod".

"Žao mi je što je zločinac umro, što nije živio 100 godina sa svojim zločinom, što mu svaku noć pred oči nisu dolazila naša djeca, koja su ubijena", kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa", komentarišući smrt Momčila Krajišnika.

Krajišnik je pravosnažnom presudom Haškog tribunala u martu 2009. proglašen odgovornim za deportacije, prisilna premještanja i zločine nad civilima Bošnjacima i Hrvatima u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u općinama Zvornik, Banjaluka, Prnjavor, Bijeljina, Bratunac, Bosanska Krupa, Sanski Most, Trnovo i Sokolac. Proglašen je krivim i jer je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj etničko čišćenje teritorija koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.

Uhapšen je na Palama u aprilu 2000. godine i prebačen u pritvor Haškog tribunala.

Nakon odsluženih 13 godina zatvorske kazne zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti, Krajišnik se vratio kući, na Pale, u entitet Republika Srpska, u BiH.

Iako je osuđen na 20 godina zatvora, predsjednik Tribunala Theodor Meron, početkom jula 2013. donio je odluku o njegovom prijevremenom oslobađanju nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne.

Krajišnik je devet godina kazne proveo u pritvoru Haškog tribunala, ali je zadnje četiri i po godine proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije