Edin Vranj je pušten na slobodu!

2
F.V.
Edin Vranj je pušten na slobodu!
Foto: Radiosarajevo.ba / Vranj (u sredini) u društvu advokata i otpravnika poslova Ambasade BiH u Beogradu

Edin Vranj je pušten na slobodu!

Dogodilo se ovo nakon što je prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici za bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Ovim je potvrđeno pisanje portala Radiosarajevo.ba od 15. oktobra da je izvjestan povratak Vranja u Bosnu i Hecegovinu.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Istovremeno, vlasti u Sarajevu su zainteresirane i za sudbinu Osmana Osmanovića i ranije osuđenog Huseina Mujanovića iz Hrasnice. Insistira se i na njihovom prepuštanju Bosni i Hercegovini, no u ovoj fazi teško je govoriti kada će se to i dogoditi.

Podsjetimo, kako je navedeno u srbijanskim medijima, nadležni tužioci obavijestili su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je podignuta optužnica protiv Vranja za ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu tokom agresije na BiH i da je predloženo da taj predmet bude ustupljen organima BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je u međuvremenu optužnicu protiv Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O ovome su, na sastanku koji je Vučić održao s predstavnicima nadležnih tužilaca i drugih organa u Srbiji.

"Tužilaštvo Srbije je podiglo optužnicu protiv Vranja, ali je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH", navodi se u saopćenju.

Inače, Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije