Edin Vranj se vraća u Bosnu i Hercegovinu?

0
Radiosarajevo.ba
Edin Vranj se vraća u Bosnu i Hercegovinu?
Foto: Cin.ba / Edin Vranj

Nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnijelo je prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici za Edina Vranja ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine, izvjesno je da bi se ovaj bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP) uskoro trebao vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

Prema nekim informacijama do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, Vranj bi mogao biti pušten već danas, ali vjerovaratnije da će se to dogoditi početnom naredne sedmice.

U toku je intenzivna komunikacija između odbrane Edina Vranja i vlasti u Srbiji.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Istovremeno, vlasti u Sarajevu su zainteresirane i za sudbinu Osmana Osmanovića i ranije osuđenog Huseina Mujanovića iz Hrasnice. Insistira se i na njihovom prepuštanju Bosni i Hercegovini, no u ovoj fazi teško je govoriti kada će se to i dogoditi.

Podsjetimo, kako je navedeno u srbijanskim medijima, nadležni tužioci obavijestili su predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je podignuta optužnica protiv Vranja za ratni zločin nad zarobljenicima u Goraždu tokom agresije na BiH i da je predloženo da taj predmet bude ustupljen organima BiH.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O ovome su, na sastanku koji je Vučić održao s predstavnicima nadležnih tužilaca i drugih organa u Srbiji.

"Tužilaštvo Srbije je podiglo optužnicu protiv Vranja jučer, ali je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH", navodi se u saopćenju.

U Beogradu će u danas biti održan sastanak i glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković u vezi s regionalnom suradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

"S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužiteljstvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenu osobu.

U cilju nastavka suradnje i razmatranja svih činjenica do kojih su došla oba tužiteljstva, Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Inače, Vranj je 12. septembra uhapšen na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije