! / Održan sastanak glavnih tužiteljica BiH i Srbije: Razgovaralo se o slučaju Vranja

15. 10. 2021. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije, održan je sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić sa saradnicima, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ.

Na temelju propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

"S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužiteljstva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužitelj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.-21. septembra 2021. godine", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)