Edin Vranj došao u Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Edin Vranj došao u Sarajevo
FOTO: Facebook / Edin Vranj (u sredini)

Nakon što je jučer 18. oktobra Edin Vranj pušten na slobodu, iz Beograda je konačno stigao u Sarajevo.

Dogodilo se ovo nakon što je prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici za bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Ovim je potvrđeno pisanje portala Radiosarajevo.ba od 15. oktobra da je izvjestan povratak Vranja u Bosnu i Hecegovinu.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Upozoravao sam vlasti u RS'

Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković na svom Twitter profilu osvrnula se na ovu odluku.

"Edin Vranj je pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na djela", napisala je Turković.

Podsjećamo, Edin Vranj uhapšen je 12. septembra na graničnom prijelazu Uvac pri ulazu u Srbiju. Vranju je nakon hapšenja u Beogradu određen pritvor 14. septembra, a zatim 12. oktobra produžen još za mjesec.

Međutim, nakon podizanja optužnice protiv Vranja za navodni ratni zločin na području Goražda, od 1993- 1994. godine, odlučeno je da se predmet ustupi Tužilaštvu BiH, tačnije da se on krivično goni za ova djela u matičnoj zemlji, odnosno BiH.

Šemsudin Mehmedović iz kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, na svom Facebook profilu objavio je dvije fotografije i poruku. "Edin Vranj dolazi kući. Velika je to pobjeda istine. Da su imali bilo kakav dokaz, još bi ga držali". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije