Džemal Smajić: 'Za smrt Marka Mišića krive su i politike'

3
Radiosarajevo.ba
Džemal Smajić: 'Za smrt Marka Mišića krive su i politike'
Foto: Facebook / Džemal Smajić

Delegat (SBiH) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić već duže vrijeme upozorava na status povratnika u manji bh. entitet i svakodnevnu nesigurnost koju trpi ova populacija.

U bolnici u Slavonskome Brodu preminuo je hrvatski povratnik Marko Mišić kojeg su dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na porodičnom imanju nedaleko Dervente na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Mišića (68) su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. oktobra nakon što je pokušao spriječiti krađu drva.

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Džemal Smajić komentirao je na svom Facebook profilu napad na povratnika.

Preminuo hrvatski povratnik: Prije mjesec pretučen na svom imanju u RS

Preminuo hrvatski povratnik: Prije mjesec pretučen na svom imanju u RS

"Nažalost svjedoci smo tragičnog najnovijeg događaja kada je od posljedica napada 12. oktobra preminuo povratnik u Derventu Marko Mišić. Prije agresije na BiH na području manjeg bh. entiteta živjelo je 48 posto nesrpskog stanovništva. Sistematskim etničkim čišćenjem i protjerivanjem Hrvata i Bošnjaka, uključujući i genocid nad Bošnjacima, danas je taj broj sveden na manje od 10 posto. Danas se etničko čišćenje nastavlja drugim sredstvima, a za fatalne ishode kao što je smrt gospodina Mišića nisu jedini krivci napadači", istaknuo je Smajić.

Dodao je da "svakodnevno glorificiranje nacionalizma, prijetnje odcjepljenjem, šovinistički odnos prema drugom i drugačijem, od strane režima iz Banjaluke, rezultira etničkom mržnjom koja inspiriše jedan dio stanovništva da vrše napade na povratnike".

"Ovakvi slučajevi su i rezultati koketiranja sa Dodikovom politikom od strane Dragana Čovića i Zorana Milanovića. Takav pristup daje vjetar u leđa nacionalizmima da bujaju i razaraju bh. društvo, što je najgore, sa smrtnim posljedicama”, kazao je Smajić.

Za smrt gospodina Mišića krive su i politike Već duže vrijeme upozoravam na status povratnika u manji bh. entitet i...

Posted by Džemal Smajić on Thursday, November 16, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije