Džaferović: Turska ima vrlo važnu stabilizirajuću ulogu u regionu

7
AA
Džaferović: Turska ima vrlo važnu stabilizirajuću ulogu u regionu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sa današnjeg sastanka Džaferovića i Cavusoglua

Republika Turska ima vrlo važnu stabilizirajuću ulogu u regionu i podržava naš teritorijalni integritet, suverenitet i reforme , izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u subotu u Sarajevu, javlja AA.

Džaferović se sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlutom Cavusogluom, koji se prethodno sastao i s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Džaferović je izjavio kako je održan prijateljski i koristan za Bosnu i Hercegovinu sastanak s Cavusogluom.

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Govorili su o bilateranim odnosima, koji su u svakom sektoru na najvišem mogućem nivou, prijateljski, bratski, politički, a u oblasti ekonomije bi mogli da budu na višem nivou.

"Današnji sastanak je bio prilika da analiziramo te odnose i vidimo šta je to što možemo da još više uradimo i još više unaprijedimo naše izuzetno dobre prijateljske odnose", rekao je Džaferović.

Smatra kako u ekonomskoj oblasti postoji prostor za jačanje saradnje.

Podsjetio je da su Republika Turska i BiH zaključile Ugovor o slobodnoj trgovini i Turska je BiH dala najpovoljniji režim kada je u pitanju slobodna trgovina u odnosu na sve države svijeta.

"Tu postoji ogroman prostor za napredak i jačanje saradnje, što ćemo svakako iskoristiti", rekao je Džaferović.

Razgovarano je i o regionalnim pitanjima i stanju u Bosni i Hercegovini.

"Republika Turska igra vrlo važnu i vrlo značajnu stabilizirajuću ulogu na području cijelog Zapadnog Balkana. To je jako važno uvijek, a pogotovo danas u ovom vremenu. Republika Turska podržava suverenitet, teritorijalni integritet BiH, naš evropski put, NATO put, podržava uređenje BiH onako kako jeste. Podržava sve reforme koje smo mi napravili unutar BiH, protivi se bilo kakvim blokadama, bilo kakvim udarima na reforme, poštuje visokog predstavnika... Jedan prijatelj koji ne traži ništa od BiH, a pruža svu podršku koju može pružiti BiH”, kazao je Džaferović.

Podsjetio je kako je najvažnije da je odnos Republike Turske prema BiH iskren, pošten i prijateljski.

Osvrnuo se i na pitanje u vezi Ruske Federacije i odnosa BiH "spram invazije i agresije Ruske Federacije na Ukrajinu", te kazao kako se tu ništa, kada je u pitanju stav BiH nije promijenilo.

"BiH je dio ovog svijeta koji se pridružio mjerama civiliziranog svijeta. Bit ćemo dio tog paketa i borit ćemo se da BiH ima najmanje štetnih posljedica zbog tog civiliziranog stava. Naš stav je civilizacijski stav", poručio je Džaferović.

Govoreći o trilateralnom sastanku, Džaferović je kazao kako postoje dvije trilaterale (Turska – Srbija- Bosna i Hercegovina te Turska – Hrvatska – BiH).

Dodao je kako podržavaju sastanke, ali da se na njima ne može razgovarati o unutrašnjim pitanjima BiH.

Osvrnuvši se na Samit u Briselu, kazao je kako je uradio sve što je mogao kako bi BiH ostvarila što bolji odnos sa EU.

Dodao je kako bi želio da BiH što prije dobije kandidatski status te da će se boriti za to.

Od samita očekuje da se ode korak naprijed i da će nakon samita biti bliža veza između BiH i EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije