Džaferović s Lajčakom u Antaliji o političkoj situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu

3
Radiosarajevo.ba
Džaferović s Lajčakom u Antaliji o političkoj situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu
Predsjedništvo BiH / Miroslav Lajčak i Šefik Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, u Turkiye.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Džaferović je kazao da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko, a ne administrativno pitanje te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Džaferović je kazao da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PS BiH.

Usvajanje zakona sa evropske agende stabiliziralo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo bi smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi, zaključili su u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije