Džaferović: Presuda Osmanu Osmanoviću će pokvariti odnose BiH i Srbije

4
Radiosarajevo.ba
Džaferović: Presuda Osmanu Osmanoviću će pokvariti odnose BiH i Srbije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Prijem u Vijećnici povodom 1. marta Dana nezavsinosti BiH

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu donijelo je odluku o proglašenju krivice Osmana Osmanovića, zbog navodnih zločina počinjenih na teritoriji Brčkog.

Tu je informaciju danas za portal Radiosarajevo.ba potvrdila njegova kćerka, Anesa Osmanović.

Povodom ove odluke oglasio se i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Matematički genije: Gimnazijalac iz BiH riješio matematički problem star 58 godina!

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

"Presuda Beogradskog višeg suda Osmanu Osmanoviću predstavlja sramotan udar na pravdu, te će ostaviti teške posljedice na odnose između BiH i Srbije.

Cijeli proces protiv Osmanovića je vođen protivno sporazumu koji su zaključili pravosudni organi dvije države. Da se poštovalo pravo i pravda, Osmanović bi bio izručen Bosni i Hercegovini kako bi bh. pravosuđe ispitalo navode koji su mu stavljeni na teret.

Imajući u vidu ocjene koje su evropski sudovi iznosili o pristupu srbijanskog pravosuđa u slučajevima Divjak i Ganić, nikako se ne može tvrditi da je Osmanović, kao branilac BiH iz perioda agresije, imao fer tretman pred srbijanskim pravosuđem.

Srbija je u više presuda međunarodnih sudova određena kao agresor na Bosnu i Hercegovinu, te je istaknuto da je njeno ratno rukovodstvo, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, bilo na čelu udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem uklanjanja nesrpskog stanovništva sa dijelova teritorije Bosne i Hercegovine.

Činjenica da Srbija ne procesuira i odbija isporučiti osumnjičene za učešće u organizaciji i izvršenju genocida u Srebrenici, poput Tomislava Kovača, Svetozara Kosorića ili Radoslava Jankovića, te da štiti osuđenog zločinca Novaka Đukića, najbolje govori da je Srbija država koja ne progoni, već štiti zločince", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije