Džaferović: Pojedini su se umislili, neka vide historiju i šta bude ko dirne u BiH

9
Fena
Džaferović: Pojedini su se umislili, neka vide historiju i šta bude ko dirne u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

"Čim je krenula ova kriza pozivao sam autoritete iz NATO-a i EUFOR-a da pojačaju svoje snage u Bosni i Hercegovini", izjavio je u utorak u Mostaru član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Tokom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Mostaru Šefik Džaferović se osvrnuo na temu sigurnosne situacije i dodatno raspoređivanje vojnika u BiH.

"Situacija danas u BiH nije jednostavna, opterećena je političkom krizom, za koju se nadam da neće prijeći u sigurnosnu. Agresijom Rusije na Ukrajinu situacija u Europi i svijetu se dovela do usijanja, što samim time utječe i na BiH", rekao je Džaferović.

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

Danas izmjena režima saobraćaja u Sarajevu, pogledajte u kojim ulicama

On je podsjetio da je i prije ruske agresije na Ukrajinu zatražio, od onih koji su za to zaduženi po Daytonskom mirovnom sporazumu, da pojačaju vojni angažman u BiH te da Visoki predstavnik radi svoj posao kako je to propisano Daytonskim mirovnim sporazumom.

"Prisustvo međunarodnih vojnih snaga u BiH nije običan intervencionizam već je to onaj koji je propisan mirovnim dokumentom iz Daytona. Čim je krenula ova kriza, pozivao sam autoritete iz EUFOR-a i NATO-a da pojačaju svoje snage u BiH jer na taj način se odvraća zlo i spriječavamo nastanak krize. Bolje rasporediti npr. nekoliko tisuća vojnika i preventirati krizu nego kasnije gasiti požar", zaključio je Džaferović.

On je mišljenja da je ispravna odluka da je EUFOR pojačao snage, ustvrdivši da želi čak i snažniji angažman. Posebno mu je drago da se te snage nalaze tamo gdje su povratnici, za koje smatra da su najugroženiji sloj društva u BiH.

Član Predsjedništva je dodao da se ova kriza može završiti valjanim angažmanom domaće i međunarodne zajednice, jer kriza ne odgovara nikome.

"Svako onaj ko bude proizvodio krizu, završit će kao i oni što su ranije pravili te krize. Vrijeme je da te destruktivne snage nauče nešto iz historije, a prva lekcija bila bi ta da svi koju su napadali BiH su završili na Haškom sudu", ustvrdio je Džaferović.

On je poručio da BiH ne treba destabilizacija, već da joj trebaju mir, stabilnost, ekonomski razvoj i briga za ljude koji ovdje žive.

Osvrnuo se i na pojedine političare, za koje on misli da se despotski ponašaju, da neće moći raditi što ih volja.

"Danas na sceni imamo političare koji su se previše umislili, koji misle da despotskim načinom mogu riješavati stvari u BiH kako oni hoće. Ne, to ne može tako i niko ne može povlačiti unilateralne poteze u BiH ",zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije