Džaferović nakon susreta sa Baerbock: Njemačka je veliki prijatelj BiH

3
Radiosarajevo.ba
Džaferović nakon susreta sa Baerbock: Njemačka je veliki prijatelj BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Članovi Predsjedništva BiH sa Annalenom Baerbock

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine završen je sastanak naših lidera sa Annalenom Baerbock, ministricom vanjskih poslova Njemačke.

Nakon sastanka medijima se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koj ije istakao da možemo očekivati jači angažman Njemačke u BiH, ali i Zapadnom Balkanu.

“Radi se o vrlo važnom sastanku za BiH. Sastanak je bio je uspješan i konstruktivan. Njemačka je veliki prijatelj BiH. Želi pomoći BiH kako bi prebrodila postojeću krizu i nastavila europskim i NATO putem, te putem ukupnih reformi. Moja lična imperesija je da možemo očekivati jedan snažniji angažman Njemačke i u BiH i na Zapadnom Balkanu”, kazao je Džaferović.

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Duge kolone vozila na graničnim prelazima iz BiH prema Hrvatskoj

Dodao je kako je izlaz iz ove situacije da se moraju odmah deblokirati institucije BiH i prestati sa stalnim prijetnjama teritorijalnom integritetu BiH, kao i postupcima kojima se umanjuje značaj i sadržaj reformi u BiH.

Pojasnio je kako misli na zaključke Narodne skupštine RS o takozvanom povlačenju nadležnosti.

Dodao je kako sve to mora biti stavljeno van snage.

”Mi u Bosni i Hercegovini moramo poštovati Dejtonski mirovni sporazum sa svim onim što on znači, a to znači Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, 11 aneksa i 27 godina implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve što je urađeno u Bosni i Hercegovini, urađeno je u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mislim da je to najbolje za sve nas u našoj zemlji. Želimo da država funkcionira onako kako treba, da bude efikasna, funkcionalna, da u Bosni i Hercegovini imamo u potpunosti ispoštovan princip vladavine prava i idemo dalje putem ukupnih reformi u našoj zemlji, evropskim i NATO putem”, zaključio je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije