Džaferović: Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu

17
Fena
Džaferović: Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Šefik Džaferović

Umjesto da prekine antidejtonsku blokadu rada državnih institucija i vrati se konstruktivnom radu u interesu svih građana, Milorad Dodik nastavlja dalje da se kreće u vrlo opasnom smjeru. Krajnje je vrijeme da se zaustavi. Njegova najava da će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske ukazuje na put koji može samo srušiti Dejtonski mirovni sporazum i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini, upozorio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen. Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada.

"On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Dejtonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Međunarodno pravo, bh. patriote i euroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spriječe", ističe Džaferović.

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Novo poskupljenje goriva u Bosni i Hercegovini: Stručnjak pojasnio šta slijedi u narednom periodu

Napominje da je RS entitet, koji postoji po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ako Dodik pokuša izaći iz tog okvira, upozorava Džaferović, može samo nestati tog entiteta, a država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i prije Dejtona i po međunarodnom pravu može postojati i bez Dejtona, a RS van Dejtona - ne postoji.

"Zato je moj savjet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada", podvlači Džaferović.

Ustavni sud sa evropskim sudijama i dodatne državne nadležnosti na čiju provedbu su kasnije pristali svi, dejtonske su kategorije i Dodik, navodi Džaferović, ne može reći da sada to više ne važi, da 25 godina implementacije Dejtona ne važi.

"Jer, ako krenemo tom logikom, onda možemo reći da ne važe ni entiteti, da više ne postoji saglasnost za njihovo postojanje. Mi ne možemo odlučiti šta će Dodik uraditi, niti nakon '92. imamo pravo potcjenjivati takve prijetnje, ali znamo šta ćemo mi uraditi – ako bude ugrožena, odbranit ćemo cjelovitost Bosne i Hercegovine", navodi se u izjavi Šefika Džaferovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije