Džafer Hrvat o naredbi za nošenje maski u Kantonu Sarajevo

5
Radiosarajevo.ba
Džafer Hrvat o naredbi za nošenje maski u Kantonu Sarajevo
PrtScr / Džafer Hrvat

Danas je održana hitna sjednica Vlada Kantona Sarajevo na kojoj je usvojeno niz zaključaka u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

Sjednici Vlade su prisustvovali članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom, predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kao i policijski komesar MUP-a KS.

Džafer Hrvat, načelnik sektor uniformisane policije KS na press konferenciji nakon zvršene sjednice Vlade kazao je da je aktuelna naredba o nošenju zaštitnih maski istekla sa 31. decembrom.

"Prošle godine 29. augusta SKupština KS je donijela odluku o usvajanju Zakona o prekršajim protiv javnog reda mira, kojim je definisan prekršaj za onoga ko ne poštuje aktuelne naredbe.

U skladu sa tim odredbama prethodni Krizni štab je donio 12. oktobra donio naredbu o obaveznom nošenju zaštitne maske i za realizaciju i kontrolu te naredbe zadužila je Upravu polciije. Uprava policije je preuzimala adekvatne mjere i izricala prekrašajne sankcije, za taj prekršaj je propisana kazna od 500 do 1500 KM.

Takva naredba je bila važeća do 31. decembra. Nakon toga više nije bilo normativne pretpostavke za nastavljanje njene provede.

Pokušali smo doprinijeti tako što smo dali prijedloge da se aktuelizira takva naredba, trenutno se razmatra na Kriznom štabu i ukoliko bude usvojena policija će preduzimati što je u njenoj nadležnosti", kazao je Džafer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije