Dva italijanska ljekara stigla u BiH: Vrijedno iskustvo u borbi protiv COVID-19

Radiosarajevo.ba
Dva italijanska ljekara stigla u BiH: Vrijedno iskustvo u borbi protiv COVID-19
Foto: EUFOR / Dolazak italijanskih ljekara

Italijanski ambasador u BiH Nicola Minasi, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i Viši nacionalni predstavnik talijanskog kontingenta u EUFOR-u Mauro Nazzi dočekali su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dvojicu italijanskih ljekara.

Ovi ljekari će provesti tri mjeseca u Bosni i Hercegovini pružajući podršku aktivnostima UN i posjećujući bolnice, kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo stečeno tokom borbe s krizom koju je COVID-19 prouzročio u Italiji.

Pomagat će bolnicama u BiH da uvedu najbolje prakse, s ciljem da se ovdje poboljša odgovor na krizu.

Ponijeli su i ličnu zaštitnu opremu koju će koristiti tokom svog boravka, čime će se smanjiti oslanjanje na resurse lokalnih službi.

Obojica ljekara dolaze iz postrojbi smještenih u sjeveroistočnome dijelu Italije. Bojnik Pasquale Giannelli, dolazi iz brigade “Pozzuolo del Friuli”, u Gorici, a bojnik Marino Trivisani, iz brigade “Julia”, u Udinama. Oni su direktno učestvovali u aktivnostima odgovora na krizu koju je prouzročio COVID-19 u Italiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije