Značajan doprinos radu Ustavnog suda dali su strani suci

N. K.
Značajan doprinos radu Ustavnog suda dali su strani suci

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u protekle dvije decenije uzeo je i dobio u rad više od 60.000 predmeta, a samo prošle godine doneseno je skoro 8.000 odluka, kazao je predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman u povodu obilježavanja 20 godina najviše pravosudne institucije u BiH.

Od toga broja svega 650 predmeta je iz oblasti ocjene ustavnosti.

Ćeman je istaknuo da trenutno u radu imaju više od 3.000 predmeta, a najviše ih se odnosi na apelacionu nadležnost.

Prema njegovim riječima, sudijsku dužnost u Ustavnom sudu BiH do sada je obavljalo, odnosno obavlja ukupno 27 domaćih i inozemnih sudaca.

"Sve ovo vrijeme, a posebno u početnom periodu, značajan doprinos radu Ustavnog suda, zbog svog međunarodnog iskustva, dali su strani suci, koji u okviru kvote predviđene Ustavom imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava“, rekao je Ćeman.

Mirsad_Ceman_Predsjednik_Ustavni_Sud_BiH_RSA.jpg - Dvadeset godina Ustavnog suda: 99 posto odluka donosi se jednoglasno

Također, on je naglasio da strani suci nisu u funkciji nadzora domaćih sudija niti Ustavnog suda.

"Sve dok nadležno tijelo u vezi s tim ne odluči drukčije, oni su za nas članovi ove institucije i tretiramo ih ravnopravnim sebi. Dok neko ko je nadležan ne odluči drukčije oni će učestvovati u plenarnim zasjedanjima", pojasnio je Ćeman.

Predsjednik Ustavnog suda BiH dodaje da su u prošloj godini strani suci sudjelovali u donošenju 0,46 posto odluka, od 7.926 odluka koliko je donešeno.

"Iz ovoga vidimo da domaće sudije rješavaju više od 99 posto predmeta i najvećim dijelom jednoglasno. Ovi podaci ukazuju da Ustavni sud najvećim dijelom funkcionira bez stranih sudaca u smislu rješavanja broja predmeta“, kazao je predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman

Što se tiče predmeta iz oblasti apstraktne ocjene ustavnosti i sličnih predmeta, te iz područja apelacione nadležnosti u kojima nije postignut dovoljan broj glasova na Velikom vijeću, prema njegovim riječima, o ovakvim predmetima se odlučuje na Plenarnoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije