Odbijena apelacija Komisije iz RS-a: Referendum je definitivno neustavan čin

E. H.
Odbijena apelacija Komisije iz RS-a: Referendum je definitivno neustavan čin
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je odbio apelaciju Republičke komisije za referendum o 9. januaru - Danu Republike Srpske.

Ovu apelaciju Republička komisija za referendum podnijela je zbog odluke Centralne izborne komisije i Suda BiH kojom nije dozvoljeno dostavljanje centralnog biračkog spiska ovoj komisiji za pripremu referenduma.

Danas je Ustavni sud još jednom potvrdio kako su priprema i provođenje ovog referenduma apsolutno protuustavni čin, time što je ocijenio da je i ova apelacija Republičke komisije nedopuštena. Ovakvu odluku za Radiosarajevo.ba potvrdio je Zvonko Mijan, iz registra Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, referendum o Danu RS-a bio je jedna od glavnih tema u BiH tokom proteklih nekoliko mjeseci. Još u novembru 2015. Ustavni sud BiH je svojom odlukom zabranio održavanje ovog referenduma, a 17. septembra prošle godine ova odluka je i potvrđena.

Uprkos ovoj zabrani i brojnim osudama u javnosti ovaj referendum je održan 25. septembra 2016. godine, te je tada natpolovičnom većinom glasova odlučeno da 9. januar i dalje bude proslavljan kao Dan Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije