Duraković, Kenović, Lazović, Bašić i Zornić kod Bećirovića: "Nema kompromisa s onima koji ruše BiH"

4
Radiosarajevo.ba
Duraković, Kenović, Lazović, Bašić i Zornić kod Bećirovića: "Nema kompromisa s onima koji ruše BiH"
Foto: Predsjedništvo BiH / Umjetnici i intelektualci kod Denisa Bećirovića

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović razgovarao je sa članovima grupe od 22 bh. intelektualaca i umjetnika, koji su se obratili međunarodnoj zajednici i političkim subjektima u Bosni i Hercegovini povodom aktuelne situacije u našoj zemlji.

Sastanku sa dr. Bećirovićem su prisustvovali: akademik Esad Duraković, Miro Lazović, prof. dr. Hazim Bašić, Azra Zornić i Ademir Kenović. Oni su se zahvalili dr. Denisu Bećiroviću na prijemu i razgovoru u zgradi Predsjedništva BiH, te su iskazali podršku njegovom radu.

Dr. Denis Bećirović je rekao da je važno djelovanje intelektualaca i umjetnika u javnom prostoru u suočavanju sa izazovima u Bosni i Hercegovini nastali djelovanjem organa vlasti bh. entiteta RS.

Autobus se vraćao iz Makarske u BiH i učestvovao u sudaru: Ima povrijeđenih

Autobus se vraćao iz Makarske u BiH i učestvovao u sudaru: Ima povrijeđenih

Članovi grupe bh. intelektualaca i umjetnika, između ostalog, poručili su kako zahtijevaju da politički subjekti na poziciji i u opoziciji pruže odlučan otpor faktorima dezintegracije, te da ne prave kompromise s njima na račun državnosti Bosne i Hercegovine i pune ravnopravnosti njenih građana i naroda. Oni su se nedavno obratili domaćoj i međunarodnoj javnosti, domaćim i inozemnim institucijama i političkim subjektima koji imaju utjecaj na kreiranje političke i društvene stvarnosti u Bosni i Hercegovini s ciljem ukazivanja na greške koje se čine u našoj zemlji i prema Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je podsjetio da je 6. jula ove godine i zatražio održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je predložio konkretne zaključke, među kojima je i poziv nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama da zbog evidentnog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma hitno
preduzmu neophodne korake s ciljem zaštite mira i ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini.

Članovi grupe od 22 bh. intelektualaca i umjetnika istakli su da je međunarodna zajednica, kao i njen visoki predstavnik, do sada uglavnom bili posmatrači razvoja krize u Bosni i Hercegovini i najčešće su samo izražavali zabrinutost. Umjesto verbalizacije, zahtijevaju efikasnu akciju međunarodne zajednice i visokog predstavnika za očuvanje državnosti Bosne i Hercegovine i za konačno prevladavanje krize.

Naglasili su da ne traže ništa više od toga da Bosne i Hercegovina bude uređena kao i druge evropske demokratske države. Grupu od 22 bh. intelektualaca i umjetnika, koji su potpisnici manifesta, čine: Esad Bajtal, Hazim Bašić, Edin Batlak, Esad Boškailo, Dragan Bursać, Jasna Čaušević, Milan Dunović, Esad Duraković, Rešid Hafizović, Husnija Kamberović, Ademir Kenović, Adil Kulenović, Miro Lazović, Jasmin Mujanović, Dino Mustafić, Emir Nuhanović, Vahidin Preljević, Emir Ramić, Lada Sadiković, Abdulah Sidran, Aiša Telalović, Azra Zornić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije