Denis Bećirović: Zločince moramo kažnjavati, s dobronamjernim ljudima graditi budućnost!

4
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Zločince moramo kažnjavati, s dobronamjernim ljudima graditi budućnost!
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prisustvovao je u Memorijalnom centru „Kamičani“ obilježavanju 31. godišnjice sjećanja na masovna pogubljenja u Prijedoru i dolini Sane 1992. godine.

U Memorijalnom centru „Kamičani“ klanjana je kolektivna dženaza za dvije žrtve Prijedora i doline Sane Feridu Sikiriću i Izetu Mešiću, a dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u Memorijalnom centru „Kamičani“ je poručio:

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Kultura sjećanja mora postojati kako bismo čuvali istinu o ubijenim u Prijedoru i dolini Sane, ali i drugim mjestima. Nastavit ćemo svjedočenje o prekinutim ljudskim životima, prekinutim djetinjstvima i ukradenim nadama žrtava. Naša je stalna odgovornost da prenosimo i čuvamo činjenice o svirepo ubijenim, ali i da osiguramo preživjelim stanovnicima dostojanstven život, istinu i pravdu. Nećemo prestati tražiti kaznu za one koji su počinili ratne zločine. Istovremeno, mi želimo graditi zajednički život sa svim dobronamjernim ljudima koji se bore za mir i napredak. Zato što nismo isti, mi imamo i ljudsku, i moralnu, i civilizacijsku snagu da osudimo svaki zločin. Svakoj nevinoj žrtvi dužni smo iskazati poštovanje, za svakog zločinca dužni smo tražiti najstrožiju kaznu“, rekao je Bećirović.

Također, prisustvovao je u Memorijalnom centru „Kamičani“ u Kozarcu otvaranju i prezentaciji izložbe artefakata koji su pronađeni u masovnim grobnicama. Do danas su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 503 lokacije, od toga su 73 masovne grobnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije