Ćamil Duraković: Inzkova odluka skida hipoteku sa srpskog naroda

1
A. S.
Ćamil Duraković:  Inzkova odluka skida hipoteku sa srpskog naroda
Foto: Privatni album / Ćamil Duraković

Bivši načelnik opštine Srebrenice Ćamil Duraković, nakon prvobitne reakcije na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju izmjena Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ponovio je tvrdnju kako Inzkova odluka predstavlja satisfakciju za porodice žrtava, ali i da je ona dobra za Srbe, kao i za srpske političare, jer skida hipoteku sa srpskog naroda.

"Kada bi se razumjela odluka Visokog predstavnika, onda bi najviše koristi imali upravo pripadnici srpskog naroda. Doslovce bi se srpski narod ogradio od onih osoba koji su u njihovo ime činili zločine. Ne možemo izbjeći činjenicu da je Međunarodni sud presudio najviše i političke i vojne strukture, da kažem njihovog "korpusa", priča Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

On je još jednom povukao da ova odluka nije usmjerena protiv srpskog naroda.

"Zna se ko su ratni zločinci i koje su to politike radile. Ovo je velika šansa za srpski narod nego za bilo koga drugog", podvukao je Duraković.

Komentirao nam je i vijesti iz Srebrenice, s obzirom da smo razgovarali dok se s djecom nalazi na odmoru, izvan ovog grada.

"Telefon mi danas nije prestao zvoniti, a uspio sam da razgovaram sa Majkama Srebrenice. Ovo je prvi put da ćemo moći imati pravno uporište, jer su nam uvijek govorili, kada smo htjeli da prijavimo, da nemamo pravno uporište. Do sada smo pokušavali reagirati na izjave i događaje, i uvijek su nam govorili da ne postoji zakonska mogućnost da se sankcioništu oni koji šire mržnju, netrpeljivost i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i sve drugo. Sada ćemo imati Krivični zakon kojim će svako od nas pojedinačno moći podnijeti krivičnu prijavu protiv negatora genocida", dodao je bivši načelnik opštine Srebrenica. 

Duraković žali što ovu odluku Inzka nije dočekala Hatidža Mehmedović.

"Jučer joj je bila treća godišnjica od smrti, a Inzko joj je bio na mezaru. Znam koliko je Hatidža, dok je bila živa, tražila od Inzka da donese ovu dopunu zakona. Ovo je njegova individualna borba sa savješću, jer nije mogao napustiti BiH a da ostane da je neko ko je slagao preživjele žrtve genocida", dodao je Duraković.

Političko vrištanje, kako kaže Duraković, nije potrebno i nije neuobičajeno. 

"Jedva čekam da stupi na snagu, a onda pozivam Dodika da sve to negira. Ima roka osam dana dok se odluka Inzka ne objavi u Službenom listu", naglasio je bivši načelnik opštine Srebrenice Ćamil Duraković za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije