FBiH / Dunović: Dom naroda je zloupotrebljen, Bradara je samo izvršilac

30. 07. 2018. u 11:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj je je govorio o svojim budućim koracima prema nadležnim institucijama, nakon što je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, prema Dunovićevom mišljenju, zloupotrijebila položaj i prekršila Poslovnik, te Ustav FBiH.

"Došlo je do zloupotrebe Doma naroda. Lidija Bradara je samo izvršilac u ovom slučaju, a nalogodavac je HDZ i njegov predsjednik Čović u saradnji sa SNSD-om, a delegat Drago Puzigaća je samo pijun u ovoj igri", kazao je Dunović.

On je dodao kako je Dom naroda potpuno zloupotrijebljen jer nije bilo potrebe za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Milan Dunović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Milan Dunović

Milan Dunović je najavio da će se vrlo brzo obratiti Ustavnom sudu FBiH kako bi zatražio ocjenu ustavnosti poteza Lidije Bradare, jer, kako je rekao, kao potpredsjednik Federacije ima pravo na to.

Dunović je zatražio i tumačenje Visokog predstavnika u ovom slučaju, jer se, smatra Dunović, ne može ponašati kao da ga se ne tiče ovakva situacija, jer bi se ukoliko se ovakva praksa nastavi mogla nakon oktobarskih izbora stvoriti prava ustavna kriza i blokada države.

Potpredsjednik FBiH je kazao kako je jutros poslao pismo na adresu Lidije Bradara, te da što prije očekuje njen odgovor.

"Ukoliko ne bude odgovora od Lidije Bradare, to vrlo jednostavno znači da nije ni ugrožen vitalni nacionalni interes", kazao je Dunović koji je istaknuo kako će odgovor Lidije Bradare čekati do četvrtka.

Milan Dunović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Milan Dunović

Na posljednjoj sjednici Doma naroda kod predlaganja smjene Drage Puzigaće (SNSD) s funkcije potpredsjedavajućeg Doma, Bradara je pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju opozicije bilo kršenje poslovnika, kao i Ustava FBiH, "jer se ova procedura pokreće kod zakona a ne kod odluka o imenovanjima ili o smjenama."

Stranke koje su pokrenule izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, SDA, SBB, SDP i DF, radi riješavanja presude "Božo Ljubić", odlučne su u namjeri da ovo pitanje završe.

Puzigaća, čija je smjena pokrenuta, je zajedno s predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine u Klubu Hrvata nema, Zakon o izbornim jedinicima se može smatrati oborenim ukoliko bi se pratila ta procedura.

NEMA KOMENTARA