Milan Dunović: Vladajuće stranke skrnave Parlament i krše Ustav

Amil Dučić
Milan Dunović: Vladajuće stranke skrnave Parlament i krše Ustav
Građani BiH su postali taoci destruktivnih politika, koje nas konstantno udaljavaju od europskih vrijednosti, elementranih ljudskih prava, ekonomskog napretka i svih drugih faktora koji se trebaju razviti u demokratskim društvima.

Rekao je to u intervjuu za Radiosarajevo.ba, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, dodavši da je "u Federaciji očito nepostojanje parlamentarne većine, koja se formira od zakona do zakona,  od interesa do interesa".

"Osnova svake koalicije treba da kao zajednički sadržilac ima državotvornost BiH i ljudska prava. O svemu ostalom političke stranke koje čine neku koaliciju mogu razgovarati, ali ova dva elementa trebaju biti neupitna. Tako je bar u demokratskim prosperitetnim društvima. Nažalost, vladajući partneri u vlasti ne mogu postići konsenzus ni u vezi s tim kakvu BiH žele, te da li je uopće žele. To je razlog zbog kojeg je DF još 2015. godine napustila vlast. Nije postojala volja tadašnjih partnera da je riječ o interesu građana BiH, da se fokusiramo na europski put BiH, da se što skorije država stabilizira sa sigurnosnog aspekta ulaskom u NATO, da se insistira na poštivanju Ustava i zakona itd. To je možda 2015. godine moglo zvučati kao politikanstvo, ali svjedoci smo da se vladajuće strukture i dalje drže načina rada koji je uspostavljen na početku mandatnog perioda 2014-2018. DF nije želio biti saučesnik u takvim negativnim i po sve građane BiH štetnim procesima", rekao je Dunović.

Radiosarajevo.ba: Pada u oči da se često obraćate Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti zakona. Zašto?

Dunović: Više puta sam rekao da bih bio najsretniji da ne pokrećem zahtjeve za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Naravno, tu mislim da ih ne pokrećem iz razloga što bih volio da ne postoji potreba za tim, da se zakoni u Federaciji BiH donose u skladu s Ustavom FBiH, koji garantira, kao najviši pravni akt, elementarna ljudska prava. Međutim, presude Ustavnog suda FBiH, koje su donesene na osnovu zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje sam pokrenuo u protekle dvije i pol godine, govore o tome da je postala uobičajena praksa da se Ustav krši. Povremeno se to radi iz neznanja, ali mnogo češće s namjerom.

Tako se dešava da ze zastupnici u Predstavničkom i delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji dolaze iz vladajućih stranaka, kriju iza Parlamenta. Zapravo, zloupotrebljavaju Parlament i skrnave tako važnu instituciju, pa se često kaže da je Parlament FBiH donio neustavan zakon. Ja smatram da to nije uradio Parlament kao institucija, već parlamentarci koji bi trebali preuzeti i ličnu odgovornost kod svakog glasanja za takve zakone. To su ljudi koji su dobili povjerenje građana, a građani im nisu dali ovlasti da krše Ustav. Moramo uvijek imati na umu da nisu svi parlamentarci iz svih političkih stranaka izglasali neustavan zakon.

Smatram da ću pokretanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti pokrenuti procese koji će, dugoročno, rezultirati većom pravnom sigurnošću. Mi, kao društvo, moramo početi baštiniti pravnu sigurnost, kao osnovni postulat Europske unije. Politike koje podržavaju kršenje Ustava nas ne mogu približiti Europi, bez obzira na slatkorječive izjave pojedinih političara. Njihova djela demantiraju njihove izjave.

Radiosarajevo.ba: Javnost je svjedočila prepisci između vas i ministra Salke Bukvarevića u vezi s boračkom problematikom. Šta zamjerate ministru?

Dunović: Postavio sam ministru Bukvareviću i premijeru Novaliću nekoliko pitanja u otvorenom pismu. Odlučio sam se na otvoreno pismo zbog toga što smatram da ne trebaju samo meni dostaviti odgovore, već i građanima BiH, a prvenstveno borcima koji su za ovu zemlju bili tu kada su joj bili najpotrebniji. Smatram da ne postoji opravdanje za postojanje više od 1.600 boračkih udruženja i da bi se jedinstvenim registrom boraca omogućilo ispunjavanje, zaista realnih zahtjeva, na kojima borci koji mirno protestiraju pred zgradom Vlade FBiH, insistiraju još od 12. juna.

Smatram da ministar Bukvarević nije odgovorio, jer njegov odgovor ulazi u sferu politikanstva, kvalificiranja mene kao nekoga ko nije upoznat s onim što se radi po pitanju rješavanja problema boračke populacije i kao nekoga ko "se bavi ispraznim populizmom političkog bloka čiji je glasnogovornik potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović".

Suština problema je u tome da u mom otvorenom pismu nisam želio ministru nabrajati šta ko zna i ko je za šta odgovoran, nego mu skrenuti pažnju na historijsku važnost objavljivanja registra boraca. Ako mu niko nije do sada otvoreno i javno to rekao, izgleda da moram ja.

Smatram da niko nema povjerenje u rješenje koja predlaže SDA i HDZ, i to iz jednog jednostavnog razloga. Svi problemi vezani za boračku populaciju su isključivo posljedica 20-godišnjih dogovora SDA-ovih i HDZ-ovih kadrova i njihovih predizbornih obećanja. Svi znaju da s registrom boraca/branitelja ministar i Vlada FBiH i ne žele da isprave falsifikate i nepravde koje su se radile više od 20 godina i da konačno naprave svojevrsnu katarzu među boračkom populacijom, nego da prikriju i ublaže falsifikat čiji je rezultat cifra od više od pola miliona boraca.

Svako lažno boračko udruženje, svaki lažni borac, svaki dezerter koji je na kraju dobio uvjerenje da se borio od '92-95, svaki lažni invalid, svaki humanitarac-borac koji je skupljao novac i pomoć po svijetu za odbanu, svaki lažni komandant, izašao je ispod ogrtača SDA ili HDZ-a. Svaki od njih je stvoren i dobio je uvjerenje od SDA-ovih ili HDZ-ovih generala, komandanata, doktora, povjerenika. To je činjenica koju ja moram javno reći, a koju svako zna u ovoj zemlji.
Bit će zanimljivo gledati kako će se koordinirano ministar dogovarati s HDZ-om da umanji štetu koja će nastati objavljivanjem registra, a za koji iskreno mislim da ga neće ni objaviti do jeseni 2018. godine. Naravno da će se u tom procesu pozvati na Zakon o zaštiti ličnih podataka, na privatnost pacijenata, vojnu tajnu i mnoge druge besmislene izgovore i procedure, a sve u cilju da ne objave ono što su uradili za 20 godina.

Ja lično donekle mogu razumjeti nelagodnu situaciju u kojoj se nalazi ministar, jer svi znamo kakav će haos nastati kada se objavi bilo koja verzija registra, osim one stvarne i tačne, a što će biti pogubno za SDA i HDZ i javna potvrda njihovog višedecenijskog kriminala. Obljavljivanjem registra će nastati podjela na one sa stvarnim podacima u registru i one s netačnim podacima, a koje su ugurali u njega. To je posljednja podjela koju bi dozvolio SDA i HDZ. S velikim zanimanjem i pažnjom čekam i pratim koje će razloge i izgovore, iz široke demagoške palete, izabrati kao opravdanje za neobjavljivanje tačnog registra.

Radiosarajevo.ba: Postavit ću vam pitanje koje vam je već postavljano i kada je DF izašao iz vlasti. Zašto ste Vi već više od dvije godine na funkciji potpredsjednika FBiH iako je DF u opoziciji?

Dunović: Moram reći da se moj odgovor nije promijenio u protekle dvije i pol godine. Još tada sam tvrdio da postoji težnja da se SNSD uvede u vlast u Federaciji BiH. Mnogi su me pokušali demantirati u tom periodu, ali vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu. To se demonstriralo kod imenovanja potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda. Tada je glasovima SDA i HDZ-a izabran Drago Puzigaća kao SNSD kadar. Slično se željelo i s pozicijom potpredsjednika Federacije na kojoj se ja nalazim. Mislim da nema potrebe posebno obrazlagati politiku SNSD-a, koja je u više navrata dokazala protudržavno djelovanje, što je između ostalog rezultiralo i stavljanjem Milorada Dodika na crnu listu SAD-a.

Također, važno je ono što sam ranije spomenuo, a to je pravna sigurnost. Politika DF-a se između ostalog ogleda i u potpunoj pravnoj sigurnosti. Vidljivo je da drugi ovlašteni podnosioci zahtjeva za ocjenu ustavnosti, to svoje pravo i obavezu ne koriste, što samo znači da podržavaju protuustavno djelovanje. Da nisam pokrenuo više zahtjeva za ocjenu ustavnosti, pravna sigurnost bi ostala floskula koju čujemo iz usta političara koji direktno narušavaju tu istu pravnu sigurnost te na taj način pokazuju lažni patriotizam urušavajući svaku vrijednost društva koja bi Bosnu i Hercegovinu učinila prosperitetnom državom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije