Sjednica / Zastupnici usvojili, čekaju se delegati: BiH na korak do budžeta za ovu godinu

15. 07. 2020. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba, Fena

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici, u drugom čitanju, podržao budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Za su glasala 24 poslanika, protiv sedam, a četiri poslanika su bila suzdržana.

Predloženi budžet je usvojen uz jedan amandman, a radi se o amandmanu Jasmina Emrića (A-SDA). Amandman se odnosi na osiguranje sredstava za pomoć u rješavanju migrantske krize, kojim je najviše pogođen Unsko-sanski kanton.

Emrić je, pojašnjavajući svoj prijedlog, kazao da traži hitna interventna sredstva od 450.000 KM za migrantsku krizu, a za taj iznos bi bila smanjenja tekuća rezerva.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg budžeta instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama po kojim se za 754.000 KM umanjuje stavka koja se odnosi na kapitalne izdatke Parlamenta.

Taj iznos se prebacuje na Fond za saniranje ekonomskih šteta.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996 miliona KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na prošlogodišnji budžet više za 30 miliona. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807,5 miliona KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, tekući izdaci planirani su u iznosu 868,3 miliona KM i u odnosu na 2019. godinu manji su za 718.000 KM.

Sredstva za saniranje ekonomskih šteta planirana su u ukupnom iznosu 41,9 miliona KM kao nova stavka u budžetu.

Za održavanje lokalnih izbora u BiH, budžetom je planirano 4,2 miliona KM.

Sada je potrebno da budžet prođe još Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA