U Sarajevu održan protest državnih službenika, poručili: Prepušteni smo sami sebi

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu održan protest državnih službenika, poručili: Prepušteni smo sami sebi
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Mirni protesti državnih službenika

Zaposleni u državnim policijskim agencijama danas su se okupili na mirnim protestima ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine.

Mirni protest organiziran je s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, kojim je bila predviđena korekcija/vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u institucijama BiH na nivo 2012.godine, a u skladu sa ranijim zahtjevom Sindikata te nedostatka socialnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i Sindikata.

Zahtjevi Sindikata policijskih organa su:

Osnovica za obračun plate za ovu godinu u iznosu 498,10 KM (raniji zahtjev sindikata je bio 535 KM te iznos od 498,10 smatraju kompromisnim rješenjem s obzirom na trenutnu situaciju sa pandemijom koronavirusa);

Objava usvojenog Pravilnika o uniformi u roku od sedam dana (najkasnije do 25. marta ove godine);

Izrada i upućivanje u parlamentarnu proceduru novog Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine kojim će biti riješena statusna pitanja policijskih službenika u pogledu osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, sistematskih ljekarskih pregleda, identična prava na penzionisanje sa svim ostalim policijskim službenicima na nižim nivoima vlasti u roku od dva mjeseca, najkasnije do 1. juna ove godine;

Izdvajanje uposlenih u policijskim organima iz Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine i izrada novog Prijedloga Zakona o platama uposlenih u policijskim organima Bosne i Hercegovine u roku od pola godine, najkasnije do 1. oktobra ove godine i

Imenovanje radnog tijela za socijalni dijalog s reprezentativnim sindikatom - Savezom sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, te imenovanje radne grupe za kolektivno pregovaranje s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Predsjednik sindikata Dragan Krvavac kazao je da se policijski službenici na državnom nivou već 13 godina osjećaju diskriminisano i da su prepušteni sami sebi. 

"Neadekvatna nam je oprema, neadekvatne su uniforme godinama. Mi napravimo pravilnik i niko neće da ga potpiše. Veoma je nezgodno, naročito u pandemiji gdje su prvi oboljeli i umirali naše kolege", poručio je Krvavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije