Društvo novinara BiH: Prijetnje novinarima su prijetnje po život

Fena
Društvo novinara BiH: Prijetnje novinarima su prijetnje po život
Foto: Ivan Šebalj/Faktor.ba / Nemile slike iz Sarajeva
Društvo novinara Bosne i Hercegovine ocijenilo je da se fizički napad grupe bivših boraca na Mirsada Bukvića i Kemala Softića ne smije posmatrati samo kao atak na novinarske slobode nego i na živote ne samo njih nego svih ostalih.

Ovu tvrdnju najiluzornije potvrđuje jedna rečenica u nizu izrečenih prijetnji upućenih telefonom Redakciju portala Klix.ba "gdje vas budemo hvatali na ulici, glave ćemo vam kidati".

"Znači li to da su pojedinci za koje država tek treba da utvrdi zaslužuju li pravo koje propisuje netom usvojeni Zakon, a za koji sredstva trebaju osigurati oni koji rade, nama spremni ne samo uskratiti pravo na rad, nego i na život", pitaju iz Društva novinara BiH.

Napomenuli su da ovo nije prvi put da su upućene prijetnje novinarima, ali Društvo novinara će pratiti istragu u ovom slučaju i tražiti da se napad na kolege Bukvića i Softića kvalificira kao prijetnja život, a ne samo novinarskim slobodama.

Pozvali su kolege u svim bh. medijima da samo rade svoj posao i ne ustuknu pred prijetnjama jer samo istinom sačuvat će se dostojanstvo profesije i život, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije