Drugi slučaj zaraze koronavirusom kod učenika u osnovnoj školi

Radiosarajevo.ba
Drugi slučaj zaraze koronavirusom kod učenika u osnovnoj školi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Učionica

Jedna grupa učenika sedmog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjoj Luci bit će upućena u izolaciju narednih 14 dana, nakon što je danas novi koronavirus potvrđen kod jedne učenice, potvrdila je za Srpskainfo direktorica ove škole Željka Opačić.

Prema njenim riječima, s informacijom o pozitivnom testu nastavnike je upoznala majka učenice, a već su upoznati i higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja, te Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u skladu sa procedurama.

"Učenica je bila u školi samo u utorak, prvi dan škole, dok juče nije dolazila. Danas je majka obavijestila školu u pozitivnom testu na koronavirus, kao i da je otac, takođe, pozitivan. Dom zdravlja ima spiskove učenika, tako da će ta njena grupa u kojoj je boravila taj jedan dan biti upućena u izolaciju. Već su obaviješteni i roditelji sve te djece i oni danas popodne nisu došli na nastavu. Nadam se da će od ponedjeljka već biti u mogućnosti da nastavu prate onlajn, preko Microsoft Office 365 platforme", kaže direktorica ove škole.

Ona je još jednom apelovala na roditelje da budu obazrivi i odgovorni, jer svojim ponašanjem mogu mnogo da pomognu i svojoj djeci i nastavnicima u školama tokom nastave u uslovima pandemije koronavirusa.

"Mogu slobodno reći da se djeca vrlo savjesno i odlično snalaze u ovome i apelujem na odrasle da ne budu ti koji će posrnuti. Škole i nastavnici su spremno dočekali novu školsku godinu i uz pomoć roditelja možemo da što bolje zaštitimo i djecu i sve ostale u zajednici", ističe Željka Opačić.

Ovo je drugi slučaj danas da se u školama u RS pojavljuju koronavirus. 

Učenik jedne prijedorske srednje škole je pozitivan na koronavirus i polovica odjeljenja u koju on ide u razred od danas je u kućnoj izolaciji od 14 dana, nezvanično saznaje portal GradPrijedor.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije