Draško Stanivuković otvoreno o Schmidtu i lideru RS: 'Dodik je taj koji je prijetio'

2
Radiosarajevo.ba
Draško Stanivuković otvoreno o Schmidtu i lideru RS: 'Dodik je taj koji je prijetio'
Foto: FB / Draško Stanivuković

Na nedavnom televizijskom intervjuu, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, raspravljao je o nizu tema od optužbi za simbiozu do projekata, ulogi Christiana Schmidta...

Na pitanje o tome bi li se žrtvovao za RS, Stanivuković je izjavio da je spreman na to, ističući svoju decenijsku posvećenost političkom djelovanju.

Komentirajući optužbe protiv nekih zvaničnika RS zbog organizacije proslave neustavnog dana RS, Stanivuković je istaknuo da podržava institucije i poštovanje zakona, bez obzira na političke pritiske.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Također je iznio stav o Christianu Schmidtu, navodeći da, iako ne vidi Schmidta kao Visokog predstavnika, priznaje njegovu ulogu koja može prouzrokovati probleme.

Na kraju, Stanivuković je istaknuo važnost institucionalne saradnje i poštivanja zakona, poručujući da se trudi zadržati jasnoću u politici i sagledati sve političke procese.

"Vidite da nam pravi probleme. Da je običan i nikakav vjerovatno ne bi bilo ovoliko polemika i tenzija. Mi smo pod ekonomskim pritiscima i sankcijama i nemojte misliti da se to u Banjoj Luci ne osjeća. Ono što je trebalo biti realizovano, mi još uvijek čekamo. Zamislite da Skupština grada nešto usvoji a da ja to ne potpišem? Trudim se da u politici ne gledam samo jedan mandat i da politiku ne personalizujemo", rekao je Stanivuković.

Poručuje da je to danas Milorad Dodik i da se to njemu ne sviđa, te da bi volio da su na tom mjestu neki drugi ljudi, ali to se nije desilo, ali da je potrebno sagledati sve političke procese a ne samo jedno ime.

Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'

Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'

"Trudim se da se moj vid ne zamagli. Ako kažem idemo po svaku cijenu da pobijedimo Dodika makar ga skinuo Schmidt, to znači da ćemo svi poslije biti marginalizovani. Meni je važnije od pozicije gradonačelnika da sačuvamo institucije. U životu i politici je sve relativno i ni jedan uspjeh nije konačan i ni jedan neuspjeh nije fatalan", naglašava Stanivuković.

"Danas je moja uloga gradonačelnika drugačija i za ove četiri godine rada i vođenja Banja Luke dobijete deset godina nekog iskustva i shvatite neke stvari. Ja sam kritikovao što bato i seka rade poslove za državu. Ja se trudim da moja porodica ne radi poslove za Grad i dokazujem to", naglasio je Stanivuković.

Poručuje da on odgovorno radi svoj posao i podsjeća da je upravo Milorad Dodik bio taj koji je prijetio Banjoj Luci da će da ostane bez grijanja.

"On je rekao da ništa neće biti usvojeno pa je usvojeno. Ja sam prvi predlagao da sjednemo i tražio podršku Vlade RS prema Banjoj Luci i nje danas ima, ali može bolje. Možda je pravo pitanje da li se Dodik približio Banjoj Luci? Ovdje se radi o mojoj poziciji koju obavljam ozbiljno.

Ovdje postoji institucionalna saradnja, ali nema političkog približavanja. A što neko miješa babe i žabe, miješa most i Centralno spomen obilježje i smatra da se ne trebam rukovati i pozdravljati ja mislim da tako ne treba. Moramo razgovarati i kao Draško gradonačelnik i Draško potpredsjednik PDP-a", poručio je Stanivuković, prenosi Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije