Dramatično upozorenje građana: Protest ispred Vlade KS zbog ugrožavanja izvorišta pitke vode

9
A. G. Z.
Dramatično upozorenje građana: Protest ispred Vlade KS zbog ugrožavanja izvorišta pitke vode
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protesti za čistu vodu

Zastupnici Skupštine KS sutra, 27. januara, će se izjašnjavati o Nacrtu privremene odluke o zaštiti izvorišta vode za piće "Sarajevsko polje", a cilj je, pored ostalog, zaštita izvorišta jer su izuzetno ranjiva sa aspekta mogućeg zagađenja.

Ovim povodom građani i aktivisti organizirali su ispred zgrade Skupštine mirne proteste te izloženim transparentima ukazali na problem onečišćenja vode kao i usko vezane nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici.

"Nelegalna gradnja + korupcija=zagađena voda", "Stop nelegalnog gradnji na Bjelašnici i Igmanu", "Zaustavite uništavanje olimpijskih planina", samo su neke od poruka zabrinutih građana.

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Zastrašujuće onečišćenje: Krv iz otpadnih voda završava u moru

Zastrašujuće onečišćenje: Krv iz otpadnih voda završava u moru

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, danas se ispred zgrade Vlade KS pojavio kao aktivista neformalne grupe građana koji se bore za zaštitu planina i izvorišta pitke vode u Sarajevu.

Kako je kazao, poslat će otvoreno pismo svim zastupnicima pred sutrašnju sjednicu da odbiju usvajanje Nacrta odluke "obzirom da se njom predviđa drastično smanjenje vodozaštitne zone sa sadašnjih 58.000 hektara na 16.000 hektara".

Protesti za čistu vodu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Protesti za čistu vodu

"To je osnovni problem. Ova odluka se donosi u atmosferi obmanjivanja javnosti koje mjesecima svjesno provode pojedinci iz kantonalnih institucija.

Pokrenut ćemo peticiju za održavanje tematske sjednice o ovom problemu.Odgovorno tvrdimo da, imamo ekspertne timove, ukoliko se ova privremena odluka usvoji da će dio izvorništa pitke vode u Sarajevskom polju biti trajno uništena", poručio je Tokić. 

Sarajevsko polje je najveće izvorište u Bosni i Hercegovini s kojeg se vodom snabdijeva gotovo pola miliona stanovnika. To je najveći i najvažniji resurs za vodosnabdijevanje grada, odnosno Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije