Dramatična epidemiološka situacija u Sarajevu: Redovi ispred COVID ambulante

3
Radiosarajevo.ba
Dramatična epidemiološka situacija u Sarajevu: Redovi ispred COVID ambulante
Foto:Čitatelj / Saraj Polje

Godinu dana je prošlo od pojave koronavirusa u BiH.

Epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo je sve dramatičnija, pokazuju nam to podaci Zavoda za javno zdravstvo.

Danas je samo u Sarajevu bilo 478 osoba novozaraženih, a tri su osobe izgubile borbu sa COVID-om.

Nadležni kažu da je stanje na terenu dramatično, da nam je zdravstveni sistem pred kolapsom, kapaciteti su skoro ispunjeni.

Potvrda dramatičnog stanja, su i fotografije velikih gužvi ispred COVID ambulante, koje nam je dostavio jedan od čitalaca. 

Danas se premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obratio se građanima nakon sastanaka sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovina Fadilom Novalićem. Tema je bila nabava vakcina i epidemiološka situacija u FBiH.

Nakon tog sastanka, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu je održan sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez je nakon današnjeg sastanka kazao da je situacija dramatična, te da je dovoljno proći ispred domova zdravlaj u Sarajevu da vidimo sa čim se susreću na terenu.

Napominjemo da odluke koje je donio Krizni štab Kantona Sarajevo, još prošlog proljeća, a koje se primjenjuju i u cijelom svijetu govore - održavanje distance, provjetravanje, pranje ruku, ograničen broj ljudi kako unutar prostorija tako i na otvorenom.

Podsjećamo, jučer je Vlada KS donijela nove mjere, a kako su istaknuli na korak smo od poputnog zatvaranja.

Između ostalog, naloženo je JU Dom zdravlja da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 15 ljekara, 15 medicinara i 20 higijeničara, a Opća bolnica da angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera radiologije.

Otvorit će se novi Drive in punkt, kao i call centar, kupuje se 20.000 COVID testova, kako bi se povećalo testiranje zdravstenih radnika, "gledat će da se angažuju privatne zdravstvene ustanove"...

Sastanci, sjednice, štabovi, mjere, bolnički kapaciteti i stanje na terenu ispred i u COVID ambulanti Saraj Polje se nastavljaju.....

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije