Čeka se odgovor: Šta se događa u bolnici u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Čeka se odgovor: Šta se događa u bolnici u Mostaru
Večernji / SKB Mostar

Teška situacija danas je u Mostaru.

Nakon što je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar danas potvrđen prvi slučaj zaraze izazvane novim sojem koronavirusa [SARS-CoV-2], koji uzrokuje infekciju COVID-19, iz grada na Neretvi večeras stižu ozbiljne poruke. 

Visokopozicionirani izvor u zdravstvenom sistemu Federacije BiH potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je jedan zaraženi muškarac prije sedmicu dana boravio u Italiji, a da je to navodno zatajio od mostarskih ljekara.

Ne samo to, prema neslužbenim, ali iz više izvora provjerenih informacija, a o čemu su izvijestili i brojni mediji,m čini se da je imao brojne kontakte u mostarskoj bolnici.

"Otac i sin iz Ljubuškog, javili su se na CUM, febrilni, kašlju, negirali podatak da su bili van države. Na radiologiju RTG, pa primitak na Plućno. Naknadno se saznalo da su bili u Italiji jer drže autosalon u Ljubuškom", tvrdi jedan od mostarskih ljekara čiji je identitet poznat redakciji Radiosarajevo.ba.

Navodi bi trebali biti razlog hitne reakcije svih raspoloživih centara naše države. 

Svi ljekari koji su bili u kontaktu sa zaraženim Mostarcem upućeni u izolaciju

Ozbiljne procjene ukazuju da bi mogla biti ugrožena cijela mostarska bolnica, a ne samo Odjel za plućne bolesti u kojem su navedene osobe boravile.

Na društvenim mrežama dijele se snimci, navodno dramatični apeli jedne od zaposlenica mostarske bolnice.

Zaposlenici mostarskih bolnica se pitaju zašto javnost u BiH šuti o ovim dramatičnim događajima, a nadležni u HNK te bolnici večeras nisu odgovarali na naše pozive.  

"Uglavnom haos... Neću u karanternu, ali ne mogu kući. Ne mogu među svoje, ne mogu nigdje. Niko od nas koji smo bili u nekom kontaktu, a, nažalost, bili smo svi u kontaktu. Jer, su ta dva ***** koja imaju koronu uredno se tu javili, imali u štelu neku, jer je jedan od njih student medicine. I tako da su uredno tuda šetuckali, dok nisu bili na Plućnom noćas i zarazili boga oca. Išli neki našu doktori tamo, normalno, mi sa sestrama s plućnog danas bili na kavi. Sve zato što njih dvojica nisu rekli da su bili prije tjedan u Italiji, nego su se javili, kao gripa", čuje se na snimku.

Nadalje, zaposlenica mostarske bolnice navodi kako su navedene osobe prebačene na Kliniku za infektivne bolesti, gdje su smješteni u izolaciju. Ali strahuje da je već kasno.

Autentičnost snimka nije moguće potvrditi.

Odgovore nadležnih svi čekaju. Hitno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije