Drama zbog direktora FUP-a: Čampara tražio imenovanje, Rošić njegovu ostavku

3
Radiosarajevo.ba
Drama zbog direktora FUP-a: Čampara tražio imenovanje, Rošić njegovu ostavku
Foto: Photojoiner / Rošić, Galić i Čampara

Brojne reakcije u političkim, pa i sigurnosnim krugovima izazvao je akt federalnog ministra unutrašnjih poslova i novopečenog člana stranke Narod i Pravda, Aljoše Čampare, o uvrštavanju tačke dnevnog reda Vlade Federacije BiH, a koja podrazumijeva imenovanje novog direktora Federalne uprave policije (FUP).

Prema listi koju je nakon konkursne procedure formirao Nezavisni odbor, najviše bodova ima aktuelni direktor Granične policije BiH Zoran Galić, a slijede komesar MUP-a  Zapadno-hercegovačkog kantona, Milan Galić, aktueni direktor FUP-a Enesad Korman, te Robet Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdrudović i Zoran Čegar.

Potpuno nedopustivo

Ovo je otvorilo brojna pitanja, među kojima je i ono da li bi, pored više sigurnosnih agencija i policije i najmanje četiri kantona, HDZ BiH uskoro mogao kontrolirati i kompletnu federalnu policiju, te šta to znači u kontekstu aktivnosti i pozicije MUP-a Republike Srpske. 

Kako je prenio Faktor, ministar Čampara se poziva i na dopis Nezavisnog odbora koji traži da Vlada FBiH postupi u skladu sa članom 55. Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH te da "na osnovu liste kandidata koji ispunjavaju uvjete konkursa za imenovanje direktora FUP-a, a koju je Nezavisni odbor sastavio 16. aprila 2019. godine, izvrši imenovanje direktora FUP-a".

"Potpuno je nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića na poziciju direktora Federalne uprave policije, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Husein Rošić, koji je Galića doveo u vezu sa HDZ-om Dragana Čovića.

Po riječima Rošića, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade, prenosi Fena.

"Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci. Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku", rekao je Rošić.

Potpuno je nedopustivo, smatra Rošić, da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

"Nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize, već pokazao da radi u interesu susjednih država. Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja lice, kojemu na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bosnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj specijalne jedinice FUP-a", zaključio je Rošić.

Šta kaže Čampara?

U izjavi za "Avaz"Čampara je izjavio da su ovakve informacije "neistine i podmetanja". 

"Mi smo dobili zahtjev, odnosno zaključak Nezavisnog odbora prije nekih desetak dana da se pokrene procedura za imenovanje direktora Federalne uprave policije jer u skladu sa zakonom. Nezavisni odbor traži da se završi procedura imenovanja direktora FUP-a. Oni su to završili, dostavili rang listu na kojoj ima 6,7 imena, moja obaveza kao ministra je da proslijedim tu rang-listu Vladi FBiH, koja će dalje odlučiti o imenovanju direktora Federalne uprave policije", izjavio je Čampara. 

Prema njegovim riječima, još ranije je listu kandidata sačinio Nezavisni odbor Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je Zoran Galić imao najviše bodova.

"On jeste najbolje rangirani kandidat, ali to ne znači da treba biti izabran. Ja nisam ništa blokirao. Isti sam akt i prošle godine uputio u proceduru, ali vlada je tad donijela zaključak da cemo sačekati neko vrijeme dok se ne izabere nova Vlada FBiH, a s obzirom da je proteklo više od godine i ne zna se kad će se izabrati nova vlada, Nezavisni odbor je urgencijom tražio da se ovaj postupak završi", rekao je Čampara za "Avaz".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije