Drama u bh. ambasadama u Zaljevu zbog nedostatka naljepnica za vize!?

0
F. V.
Drama u bh. ambasadama u Zaljevu zbog nedostatka naljepnica za vize!?
Foto: Radiosarajevo.ba / Muhamed Jusić potvrdio situaciju

U ambasadama Bosne i Hercegovine u zemljama Arapskog zaljeva već sedmicama traje drama iz jednog reklo bi se sasvim banalnog razloga – nedostatka naljepnica za vize, takozvanih stikera, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Prema našim saznanjima, ambasade naše zemlje u Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima su obustavili prijem zahtjeva za vize, a najveći pritisak je na Ambasadi BiH u Rijadu.

Kako nam je potvrđeno, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je, kako bi urgentno riješilo situaciju u Rijadu, uputilo zahtjeve prema 30-tak naših ambadada i konzulata u svijetu da osiguraju više od 1.500 naljepnica za vize.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Ambasador BiH u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić je rekao da Ambasada Bosne i Hercegovine u Rijadu trenutno obrađuje nekoliko hiljada zahtjeva za vize, dok je od početka predsezone više hiljada već obrađeno.

"Za zahtjeve koji su u proceduri osigurane su bjanko naljepnice za vize, s tim da Ambasada ne može zaprimati nove zahtjeve dok se ne osigura dovoljan broj stikera, a kako bi bila sigurna da će moći blagovremeno procesuirati pristigle zahtjeve bez da snosi odgovornost za eventualno otkazivanje aranžmana i letova onih koji bi, čekajući procesuiranje zahtjeva zbog nedostataka stikera, bili spriječeni da putuju“, kazao je Jusić za portal Radiosarajevo.ba.

Ambasada BiH u Rijadu se, dodao je bh. ambasador, iskreno nada da će u što skorije vrijeme biti dostavljene nužne bjanko naljepnice za stikere "kako bi mogli nesmetano nastaviti svoj rad i kako ne bi bila ugrožena turistička sezona".

"Zahvaljujemo svim ambasadama BiH u svijetu koje su po instrukciji MVP BIH u proteklom periodu svoje zalihe naljepnica stavile na raspolaganje Ambasadi BiH u Rijadu. Treba napomenuti da je Ministarstvo vanjskih poslova BIH osiguralo da tokom sezone Ambasada Bosne i Hercegovine u Rijadu ima osoblje na ispomoći i Ambasada je spremna u skladu sa realnim mogućnostima odgovoriti na zahtjeve za izdavanje viza u slučaju da bude osigurana dovoljna količina stikera“, istakao je Jusić.

Nadalje, Jusić je poručio da i dalje vlada jako veliko interesovanje građana Kraljevine Saudijske Arabije za putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

"Ambasada se nada ponovnom razmatranju u Vijeću ministara BiH mogućnosti vizne liberalizacije za građane ove prijateljske države, jer je to jedini način da se osigura dolazak većeg broja turista", zaključio je Jusić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije