Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju

11
FENA
Dragan Mioković predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH, Jelka Miličević dobila novu poziciju
Foto: Kolaž / Jelka Miličević i Dragan Mioković

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH rano jutros, 29. maja je okončao jedanaestu sjednicu u aktuelnom mandatu na kojoj je usvojio predloženu izmjenu i dopunu Zakona o PIO, kojom se propisano pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

S obzirom da je korisnik porodične penzije bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske penzije, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o PIO.

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Izmjena je izvršena na način da je obrisan član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je bila propisana obustava isplate penzije u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu penzioneru neće biti obustavljena penzija kod sticanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Maratonska sjednica: Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Maratonska sjednica: Marin Vukoja izabran za sudiju Ustavnog suda BiH

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda "izbori i imenovanja" izvršeno je imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, kao i imenovanja članova radnih tijela ovog doma a odobreni su prijedlozi da se određeni zvaničnici imenuju na funkcije u nekoliko federalnih institucija. Tako je bivša ministrica finansija i dopremijerka Federacije BiH Jelka Miličević imenovana na funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH. 

Također, za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma izabran je poslanik Naše stranke Dragan Mioković, a dužnosti je razriješena dosadašnja Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga. 

Također, je prihvaćen i Nacrt novog zakona o likvidacionom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donijet 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti. Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje period trajanja i pojednostavljuje likvidacioni postupak.

/ Anketa

Smatrate li da Marin Vukoja treba biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH?
Rezultati

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

Poslanici su odobrili Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina, a danas su glasali i za odobravanje više odluka koje se tiču izrade regulacionih planova Štrbački Buk za period od 10 godina i historijskog gradskog područja Jajce za period od deset godina.

Osim toga, prihvaćena je i odluka, kojom se treba odobriti nabavka prostorija za smještaj Fonda za profesionalnu rehabiliataciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Fedearcije BiH sa sjedištem u Sarajevu.

Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine "Autocesta na Koridoru Vc" za period od 20 godina.

Prihvaćeno je i dodatno zaduženje po Sporazumu o zajmu između BiH i OPEC fonda za međunarodni razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc dionica: Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) poddionica: Vranduk – Ponirak.

O datumu naredne sjednice Predstavničkog doma javnost će biti blagovremeno informisana.

Pročitajte ko je Marin Vukoja na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije