Dragan Čović o protestima ispred OHR-a: Neka ostanu u prošlosti, mi ćemo se okrenuti budućnosti

16
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović  o protestima ispred OHR-a: Neka ostanu u prošlosti, mi ćemo se okrenuti budućnosti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović komentarisao je jučerašnje proteste ispred OHR-a, koji su održani s ciljem protivljenja izmjenama Izbornog zakona BiH, a koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. 

Čović je govoreći o demonstrantima rekao da je riječ o ljudima koji su zarobljeni u prošlosti.
"Uvijek neko nešto prosvjeduje oko nametnutih ili nenametnutih odluka. Meni je žao da još uvijek ima ljudi koji su zarobljeni u prošlosti. Ja mislim da je vrijeme, izborni procesi su pri kraju, vrlo brzo ćemo imati proglašene izborne rezultate i trebamo se okrenuti evropskoj budućnosti naše Bosne i Hercegovine, izgradnji izvršne i zakonodavne vlasti i osigurati potpunu jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH. Svi oni koji bi voljeli to uraditi na jedan drugačiji način, eliminiraju jedan narod", rekao je Čović.

Kao i Hrvatski narodni sabor jučer, pozvao je hitnu uspostavu vlasti.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

UŽIVO/ Završeni protesti ispred OHR-a: Građani pozvali Schmidta da povuče posljednje odluke

UŽIVO/ Završeni protesti ispred OHR-a: Građani pozvali Schmidta da povuče posljednje odluke

"Stalno se bave prošlošću. Ja im želim da ostanu zarobljeni u toj prošlosti, a mi ćemo se okrenuti budućnosti ove zemlje", kazao je Čović za RTV HB.

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR BiH) jučer su u 17 sati počeli protesti zbog izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo Christian Schmidt u izbornoj noći, 2. oktobra.

Podsjetimo, u julu ove godine su ispred OHR-a održane demonstracije, a razlog je bilo moguće nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Schmidt je sada iskoristio bonske ovlasti i nametnuo izmjene, koje, prema mišljenju okupljenih građana, idu u korist HDZ-u i dodatno produbljuju etničke podjele u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije