UŽIVO/ Završeni protesti ispred OHR-a: Građani pozvali Schmidta da povuče posljednje odluke

18
Radiosarajevo.ba
UŽIVO/ Završeni protesti ispred OHR-a: Građani pozvali Schmidta da povuče posljednje odluke
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Protesti ispred OHR-a

Ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR BiH) danas su u 17 sati počeli protesti zbog izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo Christian Schmidt u izbornoj noći, 2. oktobra.

Podsjetimo, u julu ove godine su ispred OHR-a održane demonstracije, a razlog je bilo moguće nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Schmidt je sada iskoristio bonske ovlasti i nametnuo izmjene, koje, prema mišljenju okupljenih građana, idu u korist HDZ-u i dodatno produbljuju etničke podjele u zemlji.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/regija/poznati-meteorolog-objavio-prognozu-za-naredne-dane-slijedi-nam-novi-veliki-preokret/542838?type=trending[/related]

19:00

Protesti ispred OHR-a su završeni. Građani su poslali jasnu poruku da "državna imovina do sudnjeg dana pripada državi Bosni i Hercegovini". Traže da Schmidt posljednje odluke stavi van snage ili će pozvati na njegovu smjenu.

18:23

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović također je ispred OHR, a ove proteste je nazvao 'protestom protiv aparthejda'.

18:15

Protesti će, prema najavama organizatora, trajati do 19 sati. 

18:00

Okupljeni građani poslali su poruke Schmidtu, žele da radi u interesu svih naroda.

"Stop palestinizaciji BiH", "Nećemo da se ponovi 1992.", "Gosp. Schmidt, ostavka", neke su od poruka koje su poslali visokom predstavniku.

17:56

Mujo Aganović, jedan od prisutnih, kazao je da demonstrantima nije cilj 'otjerati' OHR iz BiH.

"Ne moramo mi biti posebno spremni i biti stručnjaci iz oblasti ustavnog prava da bismo razumjeli da se odluke visokog predstavnika ne odnose na cijeli prostor BiH, posebno ne na entiet RS što je nagrada za zločine koje su počinili. Dosta je više. 

Posljednjim odlukama visokog predstavnika, Daytonski mirovni sporazum je pregažen. Mi nismo došli danas da kancelaciju OHR-a i njegovu ulogu, instituciju isporučujemo preko granice BiH", kazao je Aganović.

Dodao je da će građani BiH natjerati i domaće i međunarodne institucije da rade svoj posao.

17:33

Jedan od organizatora protesta, Nihad Aličković, kazao je da je pristiglo oko 1.000 građana za sada iz 13 bh. gradova. Također je istakao da su ovo protesti svih građana, a ne jednog naroda.

17:27

Apelantica pred Europskim sudom za ljudska prava BiH Azra Zornić također je stigla na proteste, a razlog je, kako je ranije navela, borba protiv aparthejda i diskriminacije.

"Ako danas ne izađemo na proteste i ne kažemo "NE" Schmidt će nam nametnuti kompletan izborni zakon isključivo u korist HDZ-a. Tek tada ćemo osjetiti šta je to aparthejd i diskriminacija građana", kazala je Zornić.

16:16

Pogledajte atmosferu ispred OHR-a

Protesti ispred OHR-a

Posted by Radio Sarajevo on Monday, October 24, 2022
17:04

Saobraćaj ispred OHR-a je blokiran, nekoliko stotina građana izašlo je na ulicu.

17:00

Počelo je okupljanje građana ispred OHR-a, kako javlja reporter portala Radiosarajevo.ba jednoj ženskoj osobi je pozlilo, intervenisala je hitna pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Najnovije