Nadležni u FBiH odgovorili: Zašto su testirani Novalić, Džindić i Čović?

Radiosarajevo.ba
Nadležni u FBiH odgovorili: Zašto su testirani Novalić, Džindić i Čović?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vlada FBiH/Arhiv

O pandemiji COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine, ponovo su se obratili odgovorni iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) Anis Ajdinović je istakao da je izdato 17.680 rješenja o izolaciji na 14 dana. Kako je kazao, svi podaci o osobama kojima su izdata rješenja se dostavljaju nadležnima u entitetima i Brčko Distriktu.

"To pokazuje da država ima kontrolu", dodao je Ajdinović.

Ocijenio je da postoji koordiniran rad institucija u suzbijanju pandemije COVID-19.

Kao važnim za napomenuti je naveo naredbu koja se odnosi na poštivanje naredbe o zabrani kretanja maloljetnih osoba. Prema njegovim riječima, postoji razumijevanje za kretanje djece s poteškoćama u razvoju.

Namik Hodžić iz Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine je ukazao na sljedeće:

"Jedini način zaštite je ostati kod kuće... Pokažimo odgovornost... Poštujmo mjere i naredbe... Slušajmo samo povjerljive informacije. Građani nisu sami."

Istakao je da je angažovano 150 njihovih zaposlenika i više od 300 volontera.

Podsjetio je da su uspostavili dvije telefonske linije za psihosocijalnu podršku građanima.

Doktor Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo je odgovorio zašto su testirani federalni premijer Fadil Novalić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, iako nisu imali simptome virusa, a ranije je rečeno da će se samo testirati osobe sa simptomima.

"Mogu samo ponoviti što sam ranije rekao, a to su kriteriji za testiranje. To su respiratorni problemi, oni koji su imali blizak kontakt i oni koji su imali sumnjivo putovanje", rekao je Musa.

Apelovao je da se po pojavi simptoma bude u samoizolaciji i da se kontaktiraju zdravstveni radnici.

Tvrdi da se tretiraju i oni koji nemaju simptome, ali su bili u kontaktu s onima koji su pozitivni na virus.

Ajdinović je komentarisao mišljenje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je RS spremnije dočekala pandemiju nego drugi bosanskohercegovački entitet.

"Mislim da je ovo politički komentar. Ja neću da dajem političke komentare. Mogu reći ono sa stručnog stanovišta. Mi smo poduzeli set mjera. Pojedine države nisu poduzele ni ono što je Vlada FBiH poduzela. Mogu kazati da smo puno prije krenuli sa 24-satnom kontrolom graničnih prelaza... Pojedine mjere su prije poduzete nego u RS-u i Brčko Distriktu. Tako da ne stoji ova tvrdnja", smatra Ajdinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije