KS / Ovo smo dugo priželjkivali: U KCUS stiglo 1.000 testova, sutra stiže još 20.000

27. 03. 2020. u 11:35:00 J. Ć.

Shares: 316

Federalni štab Civilne zaštite jutros je Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu dostavio 1.000 testova za koronavirus, protvrdila je za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Sebija Izetbegović: Stiže 150.000 testova za COVID-19!

"Fahrudin Solak, načelnik Štaba CZ, upravo je uručio testove i predao meni i prof. dr. Sandri Vegar-Zubović 1.000 testova za koronavirus, a pri tome nas je obavijestio o još jednoj divnoj vijesti, a to je da će sutra stići još 20.000 koji će se također razdijeliti. Bit će dio i za Klinički centar, gdje smo mi referentni laboratorij", kazala nam je profesorica Izetbegović.

Ono što je posebno željela istaknuti za naš portal jeste to da nije spas u testiranju već u strogom poštivanju samoizolacije i ograničavanju kretanja i kontakata.

"Samo je u tome spas! Pacijenti moraju biti iskreni u davanju podataka. Mi ćemo pružiti uslugu svakome, ali ako se medicinsko osoblje razboli, uzalud nam milion respiratora... kada neće imati ko da radi. Dakle, najvažnije su mjere samoizolacije, ograničavanje komunikacije i kretanja, dobri medicinski postupci te racionalno testiranje", naglasila je za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Izetbegović. 

 

KOMENTARI (2)