Dr. Guzin: Mostar nije ničiji "stolni grad", on mora očuvati svoju multietničku dušu

4
Faruk Vele
Dr. Guzin: Mostar nije ničiji "stolni grad", on mora očuvati svoju multietničku dušu
Foto: Privatna arhiva / Zlatko Guzin

Ostalo je još deset dana do prvih lokalnih izbora u Mostaru - prvih u posljednjih 12 godina.

Ilustracije radi, dovoljno govori činjenica da je posljednja generacija Mostaraca koja je prvi put glasala na lokalnim izborima bila ona rođena 1990. godine! Danas su to 30-godišnjaci. Oni koji će na ovim izborima moći glasati po prvi put jesu Mostarci rođeni 2002. godine.

Samo ovi detalji dovoljno govori o značaju predstojećih izbora, ali i o nepravdi koja je nanesena građanima grada na Neretvi, jer su duže od decenije bili uskraćeni za pravo da biraju svoju lokalnu vlast.

Aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH već je 16 godina na čelu ovog grada, iako je i prije toga bio u mandatu dogradonačelnika sa Hamdijom Jahićem. Za cijelo vrijeme vođenja gradske adminsitracije Bešlićeva vlast je provjeravana tek 2008. godine.

Poziv Mostarcima

Je li, napokon, vrijeme za promjene?

Kandidat probosanskih stranaka (SDA, SBB, DF, Stranka za BiH i BPS ) za gradonačelnika Mostara, inače direktor Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić", dr. Zlatko Guzin, kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba da su ovo historijski izbori za Mostar.

"Stalno ponavljam kako su ovo historijski izbori i to, ne samo zato što se u Mostaru glasa nakon 12 godina, već i zbog ukupne važnosti ovoga grada za odnose u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi. Zato pozivam Mostarce da se u što većem broju odazovu na izbore, kako bio ovaj grad dobio legitimnu, ali i odgovornu vlast, koja će raditi na dobrobit svih građana. Obećali smo našim sloganom učiniti "Sve za Mostar", i mislim da to pokazujemo svaki dan na djelu", kaže dr. Guzin za Radiosarajevo.ba.

Osvrćući se, uz ostalo, na stavove koje smo mogli čuti ovih dan, da je "Mostar stolni grad Hrvata", što je javno komunicirao dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i nositelj gradske liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara i kandidat te stranke za gradonačelnika Mostara, Guzin ukazuje na anahronizam takvih stavova i njihovu nelogičnost ima li se u vidu sve što Mostar jeste.

"Mostar mora odlučno očuvati svoju multietničku dušu i biti otvoren za sve. Svima koji svojataju Mostar, sa bilo koje strane, moramo poslati poruku: "Ne gospodo, ovo je grad svih njegovih građana, bio je jeste i takav će ostati!". Smatram da politika i plan Koalicije za Mostar djeluje upravo na taj način i da su to građani dobrim dijelom već prepoznali, i da će to znati cijeniti kada se nađu pred glasačkim kutijama", dodao je Guzin.

Komentirajući svojevrsno uplitanje Republike Hrvatske u pitanje mostarskih izbora, između ostalog, i kroz posjete državnih ministara i susreta sa HDZ-ovim kandidatima i vrhom spomenute stranke, dr. Guzin izražava svoje čuđenje.

"Prije svega ovo su izbori u Mostaru, kao dio izbornog procesa na lokalnom nivou u BiH i zaista mi nije jasno šta ministri iz jedne od susjednih zemalja, konkretno RH, imaju za reći po tom pitanju. Građani moraju da razmišljaju svojom glavom i nije dobro, ako se po mišljenje ide bilo gdje drugo van Mostara, posebno u susjedne države ili njihove Vlade. Mogu da razumijem i interes susjednih zemalja za položaj pripadnika njihovog naroda u BiH, ali se to ne smije raditi na način da se utječe na izborni proces uz otvoreno miješenje. Zamislite samo kakva bi se galama digla kada bi neko iz Bosne i Hercegovine ili Srbije iz neke od Vlada otišao u Hrvatsku i otvoreno agitovao na tamošnjim lokalnim izborima", istakao je on.

Ovdje jeftini trikovi neće proći

Nadalje, kazao je da se ne osvrću mnogo na različite pokušaje dezavuiranja njihovih poruka i dovođenje u pitanje iskrenosti da "daju sve za Mostar".

"Moj je stav da u principu ne komentarišem stavove drugih političkih opcija, ali isto tako računam i na fer političku borbu, bez podmetanja i različitih konstrukcija. Inače, smatram kako je negativna kampanja mač sa dvije oštrice i počesto više od nje strada onaj koji je lansira, nego onaj prema kome je uperena. Mislim i da se nikakvim jeftinim trikovima ne mogu prevariti građani, jer oni itekako pažljivo slušaju ono što im se govori i znaju prepoznati šta je istina, a šta konstrukcija lansirana sa ciljem blaćenja ili omalovažavanja. Mi iz Koalicije za Mostar predstavljamo našu platformu i provodimo zacrtane planove. Možda neko ima drugačija mišljenja, ali to je njegov problem. Rad na terenu i razgovor sa građanima je naša najjača snaga. Svjesni smo svoje snage i mogućnosti i ne osvrćemo se na podmetanja. Uostalom izborni rezultati će biti najmjerodavniji", poručio je dr. Guzin.

"Od vrata do vrata"

Ističe da je kampanja Koalicije usmjerena u pravcu informisanja Mostaraca o ciljevima i zalaganjima naše Koalicije i mislim da smo taj dio posla jako dobro napravili.

"Cilj nam je doprijeti do skoro svakog Mostarca u gradu ili u dijaspori i
predstaviti se i u tome itekako uspijevamo. Raduje me i dobar odaziv Mostaraca
na našu akciju od vrata do vrata, gdje smo u neposrednom kontaktu sa
građanima mogli čuti šta to njih najviše zanima, i čemu daju najveći prioritet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije