Asić: Gdje god u BiH postoji hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ i Čovića

11
Radiosarajevo.ba
Asić: Gdje god u BiH postoji hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ i Čovića
Večernji.ba / Željko Asić

Dragan Čović je napokon dobio opoziciju. To je još jedan od ishoda ovogodišnjih lokalnih izbora, koji je nekako prošao u sjeni rezultata u Sarajevu i Banjoj Luci i poraza SDA i SNSD-a.

Piše: Faruk Vele

Lider Hrvatske demokratske zajednice je uz pomoć nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor i Bože Ljubića, praktično dokinuo opoziciju, te već godinama suvereno vlada hrvatskom političkom scenom. Svi koji se usprotive tome, kako to biva po poznatom šablonu nacionalnih i nacionalističkih stranaka, uglavnom budu anatemisani, proglašavani izdajnicima i otpadnicima.

Oporavak HSP-a

U Prozoru-Rami je ponovo pobijedio Jozo Ivančević, kojeg nisu uspjeli poraziti ni Ilija Petrović, pa ni Čovićev državni ministar Josip Grubeša, na specijalnom zadatku u rodnoj čaršiji, inače nosilac liste za Općinsko vijeće Prozora.

Pobjedu u Tomislavgradu je odnio Ivan Buntić iz Koalicije POMAK – DEVEDESETKA HNK – HDZ 1990. Buntić je eksponent Ivana Vukadina, mandatara za sastav Vlade Livanjskog kantona (LK), koji je odbio služiti Draganu Čoviću, te napustio matičnu stranku i uspješno osnovao novu. Nešto kao Čovićev Konaković.

No, značajan rezultat je, svakako, postigao i HSP BiH, koji se vraća na političku scenu. Kako su nam potvrdili iz ove stranke, HSP je od ovih izbora uvjerljivo treća stranka u Hrvata! Osvojili su više od 30 vijećničkih pozicija širom Bosne i Hercegovine. Druga su stranka u Širokom Brijegu, Posušju, Stocu, Odžaku... Tu poziciju očekuju i u Mostaru poslije izbora 20. decembra.

"Ne mora značiti ako većina ide istim putem da je taj put ispravan. Možda nas taj put vodi u provaliju, možda je to slijepi put. Može i manjina ići pravim putem", osvrće se Željko Asić na dugogodišnju dominaciju HDZ-a.

HSP je na ove izbore izašao bukvalno bez novca.

"Nismo imali ni plakate, niti smo održavali skupove. Zato smo, koliko se može u ovoj situaciji s pandemijom, održali izbore od vrata do vrata. Tako da smo u svih šest županija u kojima smo izašli na izbore uspjeli osvojiti više od 30 vijećnika. U Odžaku je kandidat naše stranke i HDZ 1990. godine osvojio poziciju načelnika. Ti rezultati su za nas zadovoljavajući, jer mi kao politička stranka apsolutno nismo u kampanji sudjelovali na način kao što su druge političke stranke. HDZ BiH i HDZ 1990. godine su, recimo, utrošili velike novce za kampanju", ističe Asić.

Hrvatski blok

On ove procese vidi pozitivno, jer je počela revitalizacija hrvatske opozicije u Bosni i Hercegovni.

"HDZ je nametnuo strah da se mora za njih glasovati, ili nas neće biti, jer će nas neko preglasati itd. Narod se u strahu najviše opredjeljuje dati glasove HDZ-u BiH. Tu moramo vidjeti činjenicu da je hrvatska oporba bila loša do sada i da hrvatski oporbeni birači nisu nikao izlazili na izbore! Kada vi napravite detaljnu analizu, ni u jednoj općini Hrvati ne izlaze više od 37-38 posto. Za razliku, recimo, od općina u RS imamo gdje odziv bude između 50 i 60 posto", primijetio je Asić.

Prema njegovim riječima, "bilo gdje postoji jaka hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ BiH i Čovića".

"To je najbolji primjer Prozora-Rame gdje je HDZ 1990 iskrena oporba HDZ-u BiH, i ljudi tu ne glasuju. Naše glasače ne može niko prevariti, niti jedna stranka. Gdje imamo stvarnu oporbu, tu su i dobri oporbeni rezultati", ističe Asić, dodajući da HDZ 1990 mora biti "iskrena oporba i u drugim sredinama osim Prozora-Rame, Tomislavgrada i Livna", te prestati igrati ulogu "nevidljive vlasti", to jeste pomagati Čovićevoj stranci.

Asić je najavio da će "pravaši" pokušati da, zajedno sa drugim strankama, napravi hrvatski blok koji će se iskreno i snažno suprotstaviti politici HDZBiH i Dragana Čovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije