Dr. Dizdarević nakon presude: Žao mi je pacijenata, ali i što degradiraju KCUS

J. Ć.
Dr. Dizdarević nakon presude: Žao mi je pacijenata, ali i što degradiraju KCUS
Foto: Dnevni list / Kemal Dizdarević

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je prvu konačnu presudu za mobing na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kako saznajemo, presuda je donesena po tužbi doktora Kemal Dizdarevića protiv KCUS-a. 

Tim povodom kontaktirali smo doktora Dizdarevića koji za portal Radiosarajevo.ba ističe da ova presuda ima svoju težinu. 

„Ovo je prva konačna presuda za mobing i diskriminaciju protiv Kliničkog centra i to donesena od Vrhovnog suda FBiH. Presuda je jako važna jer ima mnogo ovakvih postupaka koji se vode protiv KCUS-a i još uvijek nisu okončani. Očigledno je da, ako budu dobro argumentovani i potkrijepljeni, i ti postupci mogu slično završiti, jer se u Kliničkom centru provodi sistematski mobing“, govori doktor Dizdarević.

Navodi da je bio primoran da, kao neko ko je etablirao mikroneurohirurgiju na Klinici za neurohirurgiju u Sarajevu, napusti tu istu kliniku i svoju zemlju. 

„Dakle, nije više bilo pitanje obične diskriminacije i mobinga već pitanje egzistencije. Oni su napravili okolnosti i situaciju da ljudi koji nisu zajedno s njima ili koji su kritični prema njima budu egzistencijalno ugroženi“, kaže za naš portal Dizdarević.

Napominje da je ova presuda važna zbog drugih. 

„Ja jesam pobijedio, ali mi više ništa ne znači. Žao mi je samo pacijenata i načina na koji degradiraju Klinički centar. Naravno i da očekujem da će se stvari 'popraviti', ali treba biti strpljiv. Jer, na ovaj način neminovno vodi lošem ishodu - kako po KCUS tako i po menadžment, osim ako bude predugo trajalo destrukcija može biti sistematska da će kasnije biti teško korigovati“, zaključuje Kemal Dizdarević.

Kontaktirali smo i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, no do zaključenja ovog teksta (čekali smo odgovor od srijede, op.a.) nismo dobili njihov komentar na presudu Vrhovnog suda FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije