Dovršava se gradnja Klinike za hematologiju: Za 8 mjeseci bolji uslovi za pacijente

Radiosarajevo.ba
Dovršava se gradnja Klinike za hematologiju: Za 8 mjeseci bolji uslovi za pacijente
Nakon što je danas potpisan Protokol između Vlade Republike Tuske, Agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, danas je predstavljen projekat „Završetak izgradnje 13. sprata CMB-a Klinike za hematologiju“.

Tim povodom javnosti su se obratili generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović, ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koç, koordinator TIKA-e za BiH, prof. dr. Birol Çetin i šefica Klinike za hematologiju, doc. dr. Alma Sofo Hafizović.

Projekat je od izuzetno velikog značaja za Kliniku za hematologiju i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, jer će realizacijom projekta biti poboljšanji uslovi liječenja pacijenata, čije zdravlje je primarni cilj.

„Riječ je o vrlo ambicioznom i vrlo velikom projektu, a do sada je izgrađeno 16.400 kvadratnih metara od ukupno 50.000 kvadrata, koliko obuhvata CMB. Sve je to teklo prilično sporo, a plan ovog menadžmenta je izgraditi preostalih 33.600 kvadratnih metara CMB-a. To je veliki i obavezujući rad, posebno s obzirom na stanje koje smo zatekli kada smo preuzeli KCUS. Na Klinici za hematologiju zatekli smo pacijente u uslovima koji su bili ispod svakog standarda, ponižavajućim i za bolesnike, i za uposlenike. Vrlo brzo smo pronašli kratkoročno rješenje za izmještanje tih pacijenata u prostor bivše Endokrinologije i stvaranje boljih uslova za njihov boravak u bolnici. To su pacijenti koji većinom imaju maligne bolesti i pored obnove prostora, cilj nam je obnoviti i opremu na Klinici, koja je zastarjela“, kazala je prof.dr. Sebija Izetbegović.

Šefica Klinike za hematologiju KCUS-a, doc.dr. Alma Sofo Hafizović rekla je da su uposlenici ove klinike donedavno radili u neuslovnom prostoru, te da će donacija TIKA-e omogućiti i početak prve faze u standardnom pristupu liječenju hematoloških pacijenata.

Koordinator Agencije TIKA za BiH prof.dr. Birol Çetin podsjetio je da je TIKA do sada u našoj zemlji realizirala oko 800 projekata, od čega 20 iz oblasti medicine.

„Protokol koji smo potpisali danas podrazumijeva izgradnju i uređenje prostora od oko 1.700 kvadratnih metara na Klinici za hematologiju. Slijedi raspisivanje tendera za izvođača radova, a nadamo se da ćemo sve završiti i prije zadanog roka od osam mjeseci“, istakao je Çetin.

Ambasador Republike Turske u BiH, gospodin Haldun Koç, istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo obavljati svoju diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini, te da se u BiH osjeća kao u svojoj drugoj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije