Đonlagić za Radiosarajevo: Zašto DF planira napustiti vlast u Kantonu Sarajevo

E. H.
Đonlagić za Radiosarajevo: Zašto DF planira napustiti vlast u Kantonu Sarajevo
0 / Državni zastupnik Demokratske fronte, Dženan Đonlagić

Demokratska fronta (DF) će, nakon jučerašnjeg sastanka lidera stranaka okupljenih u Bosanskohercegovačkom bloku, razmatrati izlazak iz vlasti na nivou Kantona Sarajevo.

Ova informacija je svakako zabrinula partnere u Bh. bloku (SDP BiH, Našu stranku).

Ipak, potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić za Radiosarajevo.ba objašnjava da je stvar principa jer je jučer odluka Bh. bloka bila da se ide u opoziciju.

„Demokratska fronta je tu iskazala nedvosmisleno principijelan i konzistentan stav, a to je da se ne može biti malo opozicija. Dakle, sada smo ili opozicija, ili vlast!“, kategoričan je Đonlagić.

Dodao je da će Demokratska fronta u narednom periodu pratiti implementaciju ovakve odluke Bh. bloka.

„Nakon odluke najvjerovatnije slijede sjednice ključnih organa stranaka okupljenih u Bh. bloku. Prva će možda biti Socijaldemokratska partija koja je za kraj ove sedmice zakazala sjednicu svog Glavnog odbora“, istakao je Đonlagić.

Podsjećamo, na nivou Kantona Sarajevo vlast čini šest stranaka (DF, SDP, Naša stranka, Narod i Pravda, SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista op.a.)  koje imaju ukupno 24 zastupnika. Izlazak DF-a iz vlasti, odnosno njihova tri zastupnika, ne bi ugrozio kantonalnu većinu. Drugim riječima, petorka (bez DF-a op.a.) imala bi 21 od potrebnih 18 zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije