Đonlagić: Ova vlast je propala, sjednica u ponedjeljak zahvaljujući opoziciji

A. D.
Đonlagić: Ova vlast je propala, sjednica u ponedjeljak zahvaljujući opoziciji
Fena / Predstavnički dom Parlamenta FBiH
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta zakazana je za ponedjeljak.
 
U razgovoru za Radiosarajevo.ba šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Dženan Đonlagić naglasio je da je ova vanredna sjednica zakazana zahvaljujući potpisima i intervencije 23 zastupnika iz klubova SDP-a, DF-a i HDZ-a 1990., dakle opozicije.
 
"To smo tražili jer se radi o ekonomskim i razvojnim projekatima lokalnih zajednica vezano za riješavanje vodovodne mreže i vodosnadbijevanja. To je još trebalo biti riješeno u julu, ali tada je premijer povukao odluke jer je procijenio da nema dovoljan broj ruku iz vladajuće koalicije, iako sam ja rekao da to ne radi jer smo mi bili spremni to podržati. Ta tačka je ponovo bila u septembru ali tada je bio potpuni debakl ove vlasti jer nisu uspjeli ni dnevni red usvojiti", rekao nam je Džonlagić.
 
 Napominje da, što se tiče redovnih zasjedanja, vlada pravi cirkus.
 
"To je jedan potpuni nerad. U 2017. nismo imali ozbiljnog zakona iz Reformske agende kojeg je Predstavnički dom usvojio. Imamo potpuno izgubljenu 2017., a u 2018. već ulazimo u izbornu godinu. Kada uzmemo analizu zakonskih rješenja iz Reformske agende , za Parlament FBiH, možemo reći da niti jedan zakon iz tog seta, osim famoznog Zakona o radu, nije ugledao svjetlo dana. Niti jedna reforma nije provedena do kraja", izričit je Džonlagić.
 
Potcrtava da je sve ijedan zakon u nekom zastoju. Kaže da stoga građani ne mgou ni očekvati nikakve pomake.
 
"Nekoliko zakona koji su i doneseni nisu polučili rezultate jer ova vlast ima najveći procenat zakona koje je oborio Ustavni sud FBiH, što je apsolutno nedopustivo, jer ne mogu predlagati zakona rješenja koja su protuustavna. Dva najbolja primejra su zakoni o državnoj službi i o stečaju", kaže Đonlagić.
 
Zaključuje da je "aktuelna vlast FBiH potpunom rasulu".
 
"Ona je zapravo propala, ovaj mandat je potrošen. Nijedna instinska reforma nije realizovana do kraja" zaključio je ovaj federalni parlamentarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije