BiH / Federalni parlament usvojio: Brza cesta Sarajevo - Beograd treba ići preko Tuzle

25. 07. 2017. u 15:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Federalni parlament usvojio je prijedlog da brza cesta Sarajevo - Beograd ide preko Tuzle.

Već nekoliko mjeseci spominje se brza cesta koja bi povezala glavne gradove Bosne i Hercegovine i Srbije.  Strateškim dokumentima predviđena su tri moguća pravca. Jedan od njih bila bi brza cesta od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište. Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu, i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine.

Iz RS-a su ranije rekli da su sve tri mogućnosti za njih prihvatljive.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je reko da bi najsvrsishodnija trasa bila ona koja bi povezala Sarajevo preko Žepča, Tuzle i Bijeljine s Beogradom, jer bi toj trasi inkliniralo više od 700.000 ili 800.000 ljudi.

Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović smatra da je ipak ovu cestu bolje graditi od Sarajeva preko Sokoca i Rogatice na Višegrad.

Federalni parlament danas je usvojio prijedlog da se Sarajevo s Beogradom poveže preko Tuzle. Da bi bio konačan, takav prijedlog moraju prihvatiti i iz drugog bh. entiteta. Riječ je o projektu koji će koštati nekoliko stotina miliona eura. Finansijska sredstva bh. vlasti će tražiti najvjerovatnije kod međunarodnih banaka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA