Donijeta odluka o aktivnostima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina

Radiosarajevo.ba
Donijeta odluka o aktivnostima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina
Pixabay / Ilustracija

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, saopšteno je.

Kako je navedeno, javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina bit će provedeno u četiri bloka ukupne površine 5.115 kilometara kvadratnih na prostoru Panonskog bazena i Dinarida.

Četiri područja u FBiH posebno interesantna za istraživanje nafte i plina

Propisano je da planiranje i izvođenje istraživanja i eksploatacije na svakom bloku mora biti u skladu sa ograničenjima i mjerama zaštite okoliša iz Strateške procjene utjecaja na okoliš programa regionalnih geoloških istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, kao i uslovima i ograničenjima iz prostornih planova.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da, u saradnji s Federalnim zavodom za geologiju i izabranom pravnom osobom - stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, izvrši pripremne radnje i izradi dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog javnog poziva i provede javno nadmetanje za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Kako je saopšteno, na osnovu važećih propisa, kriteriji pri ocjenjivanju ponudača i ponude su tehnička, financijska i stručna sposobnost ponuđača, zatim obim istražnih radova i načini na koje ponuđač namjerava izvršavati djelatnosti koji su predmet koncesije, ukupna kvaliteta podnesene ponude, finansijski uslovi, naknade koje je ponuđač ponudio s ciljem dobijanja koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, te bilo kakav nedostatak efikasnosti ili odgovornosti u bilo kojem obliku koje je ponuđač pokazao u drugim državama.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dužno da, nakon izrađene dokumentacije za nadmetanje, informaciju i prijedlog narednih aktivnosti na realizaciji javnog poziva za dodjelu koncesije dostavi Vladi Federacije.

Nadležno ministarstvo i Federalni zavod za geologiju dužni su promovirati perspektivnost prostora Federacije s ciljem privlačenja investitora zainteresovanih za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Federalni zavod za geologiju će pripremiti i otvoriti Sobu sa podacima/Data room i vršiti sve radnje vezane za pripremu, pristup i pregled podataka na zahtjev zainteresovanih naftnih kompanija, kao i radnje sa stručnim konsultantom IHS Global Limited iz Londona, vezano za pripremu promocija prostora Federacije Bosne i Hercegovine.

Interresorna radna grupa Vlade, imenovana 30. maja 2019. godine, odgovorna je za pribavljanje stručnih informacija u izradi dokumentacije za javno nadmetanje, kao i za stručna mišljenja i prijedloge o pojedinim poglavljima teksta prijedloga ugovora o koncesiji, a koja se tiču nadležnosti resornih ministarstva iz kojih su članovi predloženi, saopšteno je iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije