Dom u Nedžarićima postaje izolatorij, iseljavanje studenata već počelo

J. Ć.
Dom u Nedžarićima postaje izolatorij, iseljavanje studenata već počelo
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Studentski dom Nedžarići

Studenti iz Doma u Nedžarićima se iseljavaju, jer će biti pretvoren u izolatorij.

Za razliku od Studentskog doma na Bjelavama, kada su studenti svoje sobe morali napustiiti preko noći, iseljavanje je počelo nekoliko dana ranije i trajat će do petka, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba

Studentski dom Nedžarići - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Studentski dom Nedžarići
Razlog zbog kojeg će i Studentski dom u Nedžarićima biti pretvoren u izolatorij za prijem državljana BiH koji dolaze iz inostranstva jeste to što u Domu na Bjelavama neće biti dovoljno mjesta za prihvat svih osoba.

"Ono što je evidentno jeste da mi imamo 86 sugrađana smještenih u Studentski dom Bjelave, a uvažavajući činjenicu da ćemo danas dobiti i građane koji će doći iz Londona, polako se pune ti kapaciteti kada je u pitanju Dom na Bjelavama i, naravno radi predostrožnosti, moramo obezbijediti i nove prostore kako bi imali smještaj za sugrađane iz drugih zemalja. Shodno tome, krenulo se u oslobađanje Studentskog doma u Nedžarićima", rekao je za Radiosarajevo.ba Jasmin Terović načelnik Kriznog štaba civilne zaštite KS.

Terović je za naš portal dodao i to da se očekuje uskoro i da će u Nedžariće biti smješteni državljani BiH koji će se vratiti iz Velike Britanije, Turske i Njemačke.

Studentski dom Nedžarići - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Studentski dom Nedžarići

Prema našim informacijama, Dom u Nedžarićima raspolaže sa 360 soba te je planirano da u svakoj sobi bude po jedna osoba, osim u slučajevima kada se radi o porodicama.

Inače, Dom u Nedžarićima neće služiti za smještaj osoba koje krše rješenja o izoalciji, nego će sve takve osobe i dalje biti smještane u Dom na Bjelavama.

Podsjetimo, rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva od 27. marta ove godine JU Studentski centar u Nedžarićima stavlja se u funkciju karantina osobama kojima je izrečena mjera ograničavanja kretanja, a koje su bile ili se sumnja da su bile u kontaktu s osobama koje imaju bolest COVID-19 izazvanu koronavirusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije