Dom oružanih snaga BiH: Primopredaja Dokumenta Rodna analiza OSBiH

Radiosarajevo.ba
Dom oružanih snaga BiH: Primopredaja Dokumenta Rodna analiza OSBiH
PrtScr / Svečanost u Domu OSBiH

Na današnjoj svečanosti u Domu oružanih snaga BiH upriličena je primopredaja Dokumenta rodna analiza OSBIH, koju su izradili pripadnici generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH uz podrušku Britanske ambasade u BiH. Ovo je prvi tip tog Dokumenta u zemljama Zapadnog Balkana.

"Danas smo svjedočili da je Generalni inspektorat bio dio tima koji je uspješno završio jedan veoma važan projekat. Prije svega to je izrada sveobuhvatne analize u OSBiH. Ta analiza će pomoći sistemu inspektora u sistemu preveniranja ovih negativnih efekata na sistem i funkcioniranje OSBIH.", rekao je brigadni general Mirsad Ahmić

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH kazao je da će preporuke iz ovog izvještaja pomoći da se obezbijedi što veća rodna ravnopravnost u OSBIH.

"Danas smo uručili donaciju informatičke i uredske opreme u redu generalnog inspektora osbih. Ova donacija vrijedna više od 150 hiljada KM će omogućiti efikasniji i transparentniji rad", poručio je Field.

Brigadni general Ahmić zahvalio se svim partnerima na projektu i kolegicama i kolegama koji su pružili podršku u radu sa ciljem jačanja transparentnijeg, modernijeg i efikasnijeg odbrambenog sistema BiH.

"Zadovoljstvo mi je biti ovdje i samo želim da odam priznje liderstvu generalpukovnika Mašovića i njegovom radu na pitanju rodne ravnospravnosti te što je predvodnik na Zapadnom Balkanu u Mreži načelnika štabova. Želim pohvaliti saradnju ambasade Velike Britanije i njihovu saradnju sa mojim Štabom i sa OSBIH i Ministarstvom odbrane. Ovo je tek prvi korak po pitanju Rodne analize, naredni korak je sprovođenje ovih mjera, a NATO Štab Sarajevo stoji na rasporaganju da nastavi pružati podrušku OSBIH u tim njihovim narednim koracima", rekao je William J. Edwards komandant NATO Štaba Sarajevo.

OSBiH mogu se pohvaliti dobro izbalansiranom rodnom zastupljenošću sa više od sedam posto žena u odbrambenom sistemu na svim pozicijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije