Podžić: Najrigoroznije ćemo kazniti vojnike koji su pjevali nacionalističke pjesme

Radiosarajevo.ba
Podžić: Najrigoroznije ćemo kazniti vojnike koji su pjevali nacionalističke pjesme
Foto: BHRT / Sifet Podžić

Od Bosne i Hercegovine (BIH) se traži da što prije ukine političku blokadu i usvoji budžet, čime će automatski napredovati ka NATO, ali i evropskom putu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar odbrane BIH Sifet Podžić.

Podžić, najavljuje i da će pripadnici Oružanih snaga (OS) koji su pjevali srpske nacionalističke pjesme, a o čemu je sačinjen video snimak dostupan na internetu, biti "rigorozno kaženjeni".

Skandalozno: Pripadnici OS BiH pjevaju šovinističku pjesmu "Ne volim te, Alija"

No najpre, detaljnije iznosi utiske sa sastanka sa NATO komitetom zamjenika šefova misija u Briselu.

"Ključni fokus je bio na intenziviranju saradnje sa NATO-om, ali se razgovaralo i o implementaciji Programa reformi Bosne i Hercegovine. Na ovim sastancima ministrica vanjskih poslova, koja je predvodila delegaciju BIH, se fokusirala na političke aspekte Programa reformi, dok sam ja bio dominantno fokusiran na pitanja iz oblasti odbrane, u kontekstu implementacije programa odbrane, kao i plana modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao jednog od segmenata tog programa", naveo je Podžić.

Podsjetimo, Program reformi je plan postignuća i planirane reforme u BiH i to u više oblasti između ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i odbrambenih. Reforme bi trebalo ispuniti na putu države ka NATO članstvu.

"U svojim izlaganjima saveznici su prepoznali značaj ovih reformskih procesa i napore koje čine institucije Bosne i Hercegovine, naročito u pogledu implementacije Programa reformi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije